Ženske v določenih letih postanejo srečnejše, je potrdila znanost. Presenečeni boste kdaj!

31. 5. 2024
Deli

V naši družbi je zelo razširjen stereotip o starosti, še posebej o starih ženskah. Ta slika opisuje čemerno ali obupano starko, ki "zjutraj sovraži sebe, popoldne pa ves svet."

 V nasprotju s temi prepričanji pa ženske z leti dejansko postajajo srečnejše – in to dokazuje znanost. Raziskava o sreči in staranju, ki jo je izvedel inštitut Brookings, je prinesla tako presenetljive rezultate: pokazala je, da so ljudje najmanj srečni v dvajsetih, tridesetih in zgodnjih štiridesetih, s staranjem pa začnejo vse bolj ceniti svoje življenje.

Srečnješi po 55. letu. Zakaj?

Pravzaprav večina ljudi postane srečnejših po 55. letu in doseže vrh zadovoljstva proti koncu življenja. Dilip V. Jeste, znani ameriški geriatrični nevropsihiater, ki se ukvarja s kakovostnim življenjem v starosti, je odkril, da smo ljudje najbolj srečni in zadovoljni, ko smo starejši.

Poleg tega starejši ljudje občutijo tudi manj stresa, pa tudi tesnobe in depresije. Pravzaprav se izkaže, da se naše duševno zdravje s staranjem izboljšuje, poroča lithub.com. Hkrati se je izkazalo, da so ženske srečnejše od moških, in sicer so najsrečnejše med 65. in 79. letom.

Preberite še:

Ženske srečnejše od moških

Druga raziskava, ki jo je sprožilo podjetje DC Thomson Media, je zajela tisoč žensk, starih od 50 do 65 let, in prav toliko žensk, starih od 20 do 30 let. Potrjeno je bilo tudi, da so ženske po 50. letu srečnejše od mlajših. 

Presenetljivo pa je bilo odkritje, da so starejše ženske tudi bolj zadovoljne s svojim spolnim življenjem. Tretjina sodelujočih v tej raziskavi seksa vsaj dvakrat na teden – na redne zmenke pa jih hodi celo 70 odstotkov.  Poleg tega, da imajo starejše ženske bogatejše ljubezensko življenje, imajo starejše ženske na splošno več časa, da se posvetijo sebi in, vsaj sodeč po tej raziskavi, telovadijo vsaj dve uri na teden – kar je pol ure dlje kot dvakrat mlajše ženske, poroča Independent. .co.uk.

Presenetljivo - starejše ženske so bolj zadovljne s svojim spolnim življenjem kot mlajše.

Presenetljivo - starejše ženske so bolj zadovljne s svojim spolnim življenjem kot mlajše.

Profimedia

Sklepamo lahko, da so ženske v »jeseni življenja« ne le srečnejše od mlajših žensk, ampak so tudi najsrečnejša skupina v celotni populaciji.

Toda zakaj obstaja ta razlika med spoloma?

Obstaja veliko možnih razlogov, zakaj so ženske s staranjem srečnejše od moških. Predvideva se, da je ena najpogostejših ta, da imajo ženske v starosti bogatejše družabno življenje – na primer bolj sodelujejo v življenju svojih otrok in vnukov, a so tudi bolj povezane s svojim krogom prijateljev in uspešno vzgajajo. nekaj dolgoročnih prijateljstev.

Znano je, da je družabno življenje zelo pomembno za duševno in telesno zdravje, povezano pa je tudi s pričakovano življenjsko dobo. Poleg tega so ženske v starosti na splošno bolj aktivne, imajo pa tudi manj psihičnih težav, saj so se skozi življenje naučile voditi intimne pogovore, se zaupati drugim in si medsebojno podpirati ter bolj odprto in odprto razpravljati o svojih globokih čustvih.

V primerjavi z mlajšimi ženskami imajo tudi večjo samozavest, kar bi lahko bil razlog za bolj izpolnjeno ljubezensko življenje. Torej vrhunec življenja za ženske ni, kot se je mislilo, v njihovih dvajsetih ali tridesetih letih. Vsekakor imamo razloge za optimizem, saj se zdi, da najboljše šele prihaja. Samo potrpežljivi moramo biti.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič