TAKO menopavza v resnici vpliva na spomin

TAKO menopavza v resnici vpliva na spomin (foto: Profimedia) Profimedia
16. 8. 2022

Strokovnjakinja je razkrila, kaj se dogaja z možgani v času menopavze...

Ženske približno tretjino svojega življenja preživijo v post-reproduktivnih letih. Menopavza je za telo pomembna prelomnica, ki privede do številnih fizioloških sprememb. V tem obdobju pride tudi do sprememb v delovanju možganov.

Ameriška nevroznanstvenica in profesorica dr. Emily Jacobs preučuje, kako hormonske spremembe vplivajo na delovanje ženskih možganov. Za portal Goop je odgovorila na najpogostejša vprašanja o povezavi z menopavzo in možgani.

"Menopavza ni bolezen in ni nekaj, česar bi se morali bati," je povedala. "To je normalen del življenja." Vsekakor pa je dobro, da razumete procese v svojem telesu in veste, kaj se dogaja z vašimi možgani.

Kakšne spremembe se dogajajo pri ženskah v času menopavze?

Emily zagotavlja, da do sprememb pride počasi in postopoma, zato niso tako moteče.

"Dobra novica je, da so spremembe ponavadi subtilne. Veliko žensk funkcionira čisto normalno. Vseeno pa približno 80 % žensk poroča o nekaterih simptomih, kot so vročinski vali, možganska megla, motnje spanja ter spremembe v razpoloženju," je pojasnila.

Kdaj največkrat pride do težav?

Menopavza pusti posledice tudi na kognitivnih funkcijah. Strokovnjakinja je pojasnila, kdaj so te posledice najbolj izrazite ter kako si lahko pomagate.

"Težave so najbolj izrazite v obdobju prehoda v menopavzo, ko je raven hormonov bolj spremenljiva, kakor običajno. Pogosto pride do možganske megle, ženske ob menopavzi pogosto poročajo tudi o motnjah spanja ter nihanju razpoloženja. Težave velikokrat izzvenijo same od sebe, ko se raven hormonov ponovno stabilizira. Če pa so vaši simptomi zaskrbljujoči ali ovirajo vaše življenje, se posvetujte z zdravnikom," svetuje Emily.

Ali menopavza lahko vpliva na spomin?

V splošnem velja, da imajo ženske močnejši verbalni spomin, kakor moški. To v grobem pomeni, da si lažje zapomnijo stvari, kot so imena ali besede, prav tako pa zmorejo govoriti bolj tekoče. V obdobju menopavze pa se to spremeni.

"Prednost, ki jo imajo ženske v verbalnem spominu izgine po menopavzi. Ženske v tistem obdobju imajo podoben verbalni spomin, kakor moški. Lahko se zgodi, da pričnejo pozabljati besede ali imena. Upad je sicer možno precej dobro opaziti, vendar je v večini primerov nemoteč in nima drastičnega vpliva na kvaliteto življenja," zagotavlja Emily.

Poznamo pa tudi delovni in kratkoročni spomin, ki sta zaslužna za hranjenje informacij v krajših časovnih obdobjih. Do kakšnih sprememb pa v času menopavze pride na tem področju?

Strokovnjakinja pojasnjuje: "Spremembe delovnega in kratkoročnega spomina so majhne, subtilne in nemoteče, zato jih pogosto sploh ne opazimo."

Kako optimizirati delovanje možganov v času menopavze?

Dejstvo je, da menopavza v določenem delu življenja nastopi pri vsaki ženski in tega ni možno preprečiti. Vseeno pa lahko z življenjskim slogom poskrbite, da bodo simptomi bolj blagi.

Emily svetuje: "Prehrana, vadba, kvaliteten spanec ter vzdrževanje kognitivnih funkcij so pomembne komponente skozi vse življenje, tudi med menopavzo. Poskrbite za zdrav življenjski slog, obenem pa nudite svojim možganom razne miselne izzive: uganke, knjige, učenje... Tako ostajate kognitivno aktivni in omilite težave, ki lahko nastanejo kot posledica menopavze."

V primeru hudih simptomov pa je včasih smiselna tudi hormonska terapija. "V nekaterih primerih je to smiselna izbira, vendar vsekakor ni primerna za vsakogar. V kolikor se tudi vi spogledujete z opcijo je najbolje, da se dobro pozanimate o stranskih učinkih in temeljito posvetujete s svojim zdravnikom," opozarja strokovnjakinja.