To so zgodnji znaki izgorelosti, ki ste jih vzeli kot nekaj običajnega (pa ne bi smeli!)

To so zgodnji znaki izgorelosti, ki ste jih vzeli kot nekaj običajnega (pa ne bi smeli!) (foto: Profimedia) Profimedia
16. 10. 2022

Morda mislite, da imate slab dan ali da to ni nič takšnega, v resnici pa ste na dobri poti do izgorelosti.

Ukrepajte sedaj, ko še lahko preprečite izgorelost, saj boste imeli v nasprotni situaciji dolgotrajno okrevanje. Na kakšen simptom izgorelosti ste se verjetno že navadili in ga ne smatrate kot znak, da je nekaj narobe.

Tu je nekaj najbolj spregledanih znakov izgorelosti: 

Pogosto pozabljate ali pa ste raztreseni

Pa ni bilo vedno tako. Zdaj čisto vsako jutro iščete ključe, ne veste, kaj morate vzeti s seboj, pozabite malico ... V službi vam preglavice povzroča delo, npr. odprete dokument, pa ne veste, zakaj ste ga odprli. Ali pridete nekaj povedati sodelavcu in pozabite že na poti do njega. 

Izkazalo se je, da izgorelost vpliva tudi na delovanje možganov in spomin. To se zgodi zaradi nevrobioloških sprememb, ki so odziv na ponavljajoč stres, ki ga očitno doživljate. 

Opustili ste skrb zase

Kdo ima dandanes sploh še čas, da poskrbi zase? Pravzaprav ste ga imeli tudi vi, dokler niste najprej opustili večerne sproščujoče rutine, ki vas je pripravila na spanje, potem jutranjega urejanja in priprave zdravega zajtrka ... Sedaj na urniku ne morete pokazati, kam ste umestili čas, ko boste počeli kaj, kar vas sprošča in v čemer uživate. 

Pravzaprav nimate niti energije, da bi skrbeli zase, kaj šele za gospodinjska opravila. Lahko opazite, da večkrat jeste zunaj ali naročite dostavo, že lep čas niste pospravili kopalnice ali psa peljali dlje kot do prvega drevesa. 

Razdražljivi ste
Profimedia

Simptomi izgorelosti so včasih lahko precej nejasni in se kažejo že v razdražljivosti. Pri sebi lahko opazite neprestano negativno razmišljanje, burno reakcijo tudi na malenkosti, ki vas prej niso motile, zadirčnost ob vsakem vprašanju ... 

Mogoče čutite, da ste izgubili stik z realnostjo ali vas nič več ne osreči. Najprej razmislite, ali postanete razdražljivi le ob eni osebi, ali je tako z vsakim, ki pride mimo. Lahko se zgodi, da morate le omejiti druženje z določeno osebo, ki v vas vzbuja negativne občutke in se po stiku z njo počutite izčrpano, namesto polni energije. 

Če ne morete pokazati na določenega človeka, ste žal vi tisti, ki je postal občutljiv in razdražljiv. To lahko ob drugih simptomih kaže na začetek izgorelosti. 

Preobremeni vas vsako delo

Ko se bližate izgorelosti, imate manj pozornosti in potrpežljivosti, da bi se ukvarjali s čimerkoli. Naj bo to zahtevna naloga v službi ali nekaj preprostega, kar vam je zjutraj naročil partner. Razjezi vas lahko sodelavec z nekimi pomembnimi dokumenti, ali otrok, ki je hotel drug namaz na kruhu namesto tistega, ki ste mu ga ponudili. 

Profimedia

Pomislite, ali se situacije ujemajo s tem, kako ste se nanje odzvali. Bi rekli, da ste kdaj res šli predaleč? V bistvu, kar vsakokrat? Nič čudnega in nič sramotnega, saj je vaše telo izčrpano in nima energije niti za majcene težave, ki ste jih prej rešili z levo roko. 

Sanjarite o kateremkoli drugem delu

Izgorelost bo povzročila, da se vam bodo zdele privlačne tudi službe, ki vas sicer ne bi zanimale. Zato se lahko zalotite, kako sanjarite o tem, da bi prodajali sladkarije v majhni trgovinici, ali delali v restavraciji, morda vodili kmetijo, čeprav nimate prav nobene izkušnje (tiste iz šolskega dneva pač ne štejejo). 

Zaradi izgorelosti vas lahko zamikajo službe z ustaljenim delavnikom, ki ponujajo proste vikende in manj pozne prihode domov. To ni nujno pokazatelj, da ste v popolnoma napačni panogi, morda bi morali le pogledati za kakšnim podobnim mestom, ki bo za vas manj naporno. 

Profimedia