"V šoli so metali hrano vame, ustrahovali so me, a to še ni najhuje ..." - izpovedi ekstremno pretežkih ljudi

"V šoli so metali hrano vame, ustrahovali so me, a to še ni najhuje ..." - izpovedi ekstremno pretežkih ljudi (foto: Profimedia) Profimedia
18. 5. 2023

Kako je imeti ne enega ali dva, pač pa veliko odvečnih kilogramov? To so povedali ljudje, ki se borijo s prekomerno težo. 

Si lahko predstavljate, kako bi bilo npr. živeti s 50 ali več odvečnimi kilogrami? Verjetno ne, če tega niste doživeli. Zato pa so tu zgodbe ljudi, ki vedo in kot boste videli, jim ni prav lahko. 

Na Quori je svoje zgodbe delilo kar nekaj ekstremno pretežkih ljudi. Tu sta dve, ki vas morda navdihneta ali vsaj spodbudita, da postanete prijaznejši do drugih. 

"Grozno je! Ljudje se do mene ves čas vedejo precej grdo. Delajo se, da ne obstajam. Imam več kot 100 kg in celo življenje se borim s kilogrami, že v osnovni šoli pa sem opazil, da sem zelo debel. Takrat me ljudje še niso obsojali, imel sem veliko prijateljev in drugih, ki so se hoteli družiti z mano. 

V srednji šoli pa jim je očitno bolj mar za težo kot za karakter. V zadnjih petih letih se je zgodilo veliko stvari, ki so me čustveno zelo prizadele. V šoli so metali hrano vame, ustrahovali so me, a to še ni najhuje: vsi so me ignorirali. 

Vendar to niso glavni razlogi, zakaj želim shujšati. 

Nekoč v prihodnosti bi rad postal pevec. Moj glas sedaj ni čist in jasen, teža me zadržuje. Ne morem do konca zapeti določenih besed, kot jih želim. Imajo nekakšen čuden prizvok. Tudi če ne uspem narediti kariere v petju, mi bo zmožnost lažjega izgovarjanja besed pomagala pri govoru. 

Verjetno ste se vprašali, če je v moji zgodbi sploh kakšna svetla točka. Pravzaprav sem trenutno začel s hujšanjem in v enem tednu izgubil 2 kg. To je več, kot sem si zadal in predstavljal. Zaenkrat ne telovadim, ampak sem osredotočen samo na prehrano: jem, ko moram, ne kadar si želim jesti. 

Prvič se tako izpostavljam, vendar potrebujem motivacijo, da vztrajam pri hujšanju. Vem, da bodo ljudje še vedno govorili o meni grde stvari in s tem nimam težav. Upam pa, da bo nekdo, ki gre čez podobne ovire kot jaz, našel upanje in motivacijo, saj želim tudi pomagati drugim. Obveščal vas bom o mojem napredku pri hujšanju." 

Tu je še ena zgodba: 

Profimedia

"Bila sem pretežka, potem sem izgubila skoraj 40 kg in dosegla normalno zdravo težo ter jo tudi vzdrževala. Zato poznam razliko in bila sem v obeh situacijah: pretežka in z zdravo težo. 

Potem so mi postavili diagnozo: rak. 

Bila sem v velikem stresu, hkrati pa sem mislila, da bom s kemoterapijo izgubila nekaj kilogramov. Namesto tega sem jih pridobila, in to kar veliko. Pričakujem, da ne bom izgubila niti kilograma, dokler ne končam z zdravljenjem. 

Očitno nekdo, ki je bil v preteklosti debel, ne shujša s kemoterapijo. Odvečna teža je sedaj zelo nadležna. Nobena oblačila mi niso več prav. Nekatera še spravim nase, vendar mi niso udobna. Hlače se mi zažirajo v noge, pas se mi prilega zelo tesno. Celo z nogavicami imam težave. 

Imam polno omaro oblek znanih oblikovalcev, ki pa bodo ostale na obešalnikih, ker vem, da mi niso prav, ali pa jih spravim nase, vendar se ne počutim udobno. 

Vem, da dlje kot bom dopustila, da sem predebela, težje se bom lotila hujšanja. Vendar sem sedaj najprej osredotočena na to, da premagam raka. Me pa odvečna teža izjemno moti." 

Nov del aktivni podkasta je tu! 🎧

V novi epizodi Aktivni podkasta gostimo Zalo Mlinšek, mag. inž. prehrane. S svojim znanjem Zala številnim pomaga pripravljati bolj zdrave in hranljive obroke, tokrat pa smo se z njo pogovarjali o varnosti živil, ki so na naših policah.