Veste, katera človeška lastnost je najbolj privlačna?

Veste, katera človeška lastnost je najbolj privlačna? (foto: profimedia) profimedia
16. 3. 2023

Vsak pozna nekoga – spol niti ni tako pomemben – ki morda ni najbolj popoln po vseh lepotnih kriterijih, ima pa tisto, čemur Francozi rečejo je ne sais quoi. Nekaj, kar to osebo dela zanimivo, karizmatično, opazno, sijočo. Samozavestno.

 Ja, samozavest je tista izmuzljiva spremenljivka, ki človeka naredi najbolj privlačnega. Seveda tu ne gre za narcisoidnost, pač pa za zdravo obliko samozavesti, ki ni destruktivna.   

A pot do nje je težka.

In graditi jo je treba zavestno, saj jo ves čas spodkopava njen naravni sovražnik, globoko vsajen v vsakega izmed nas – strah. Strah nas je javnega nastopanja. Odločitev. Menjave službe. Samote. Izgube partnerja. Ker ... kaj pa, če? In ti negativni miselni vzorci in vseprisoten notranji kritik nas ves čas držijo v vlogi nesrečne žrtve, ki se ji zdi, da nima nikakršnega vpliva na lasten tok življenja. Kako si lahko pomagamo?

Tu je nekaj preprostih trikov, ki pa jih moramo ozavestiti in na njih delati prav vsak dan:

  • Spremenite besednjak v svoji glavi

Namesto “tega ne zmorem” si pričnite govoriti - “tega nočem.” Besedo problem zamenjajte z besedo priložnost. Presenetilo vas bo, kako prijaznejši in prizanesljivejši bo do vas lastni notranji glas zgolj zato, ker vas uporabljene besede ne bodo venomer postavljale v vlogo žrtve.

  • Premaknite se z mesta

Ne čakajte, da boste dovolj; ker za svojega privzgojenega kritika ne boste nikoli. Začnite premagovati lastne strahove in ne čakajte na zeleno luč. Naredite prvi korak in si pustite začutiti zadovoljstvo ob njem ter se nato trudite ostati v gibanju, opolnomočeni z začetnim občutkom uspeha – pri čemer štejte kot uspeh že zgolj to, da ste se premaknili. 

  • Osredotočite se na več področij

Pomislite, kaj vse vaše življenje bogati in poskrbite, da boste tem področjem namenili vsaj nekaj svojega časa na dan. Služba, partner, prosti čas, telesna aktivnost, prijatelji. Vsak dan vsaki od teh skupin namenite nekaj svojega časa. Pri čemer je telesna aktivnost lahko že zgolj uporaba kolesa namesto avtomobila; čas za prijatelje je lahko prijazen klic nekomu, s katerim že nekaj časa niste imeli stika.

Skratka, potrudite se razpršiti svoj življenjski fokus, saj se tako v primeru, če ena od stvari iz tega ali onega razloga “odpade,” občutek praznine ne bo tako vseobsežen. 

  • Vizualizirajte

Moč vizualizacije zanemarjamo in si zanjo vzamemo bistveno premalo časa. Zamislite si svoj cilj in pot do njega; nato pa poskusite ugotoviti, kje vas na poti do tega cilja ovira zgolj strah. Nato si ponovno zamislite pot do cilja, pri čemer si poskušajte predstavljati sebe, ne da bi ta strah občutili. Kako bi nastopili? Kako osvobojeni bi se ob tem počutili? 

Strah je znotraj votel, naokoli ga pa nič ni; so nas učile otroške pravljice, ki pa jih očitno nikoli nismo uspeli v resnici ponotranjiti. A prav ta nič ustvarja kemijske reakcije v telesu, ki nas hromijo. Morda pa bi se morali odrasli učiti od otrok, ki gradijo samozavest s pridobivanjem novih znanj in preizkušanjem veščin, ki se zdijo zanje pretežke. Le, da je tisti “Ko bom velik, bom...” za nas nastopil že ta trenutek. 

Prisluhnite aktivni podkastu! 

Dr. Ana Debevc Prašnikar: "Največja napaka je to, da ljudje sploh ne razmišljajo o vitalnosti"