18 dobrih stvari, ki jih lahko naredite za svoje telo

18 dobrih stvari, ki jih lahko naredite za svoje telo (foto: Profimedia) Profimedia
28. 5. 2021

Če sebi in svojemu telesnemu zdravju ne posvetimo potrebne pozornosti, se to prav kmalu odrazi na kakovosti našega življenja. A tu ne gre le za to, da namesto belega izberemo polnozrnati kruh in se v telovadnico odpravimo vsaj petkrat na teden.

Naštevamo še nekaj dobrih stvari, ki jih lahko naredite za svoje telo:

Mediacija: ker je odlična tehnika, da se popolnoma umirite, znižate raven stresa, izboljšate spanec ... in tako preprečite izčrpanost in slabo počutje.

Pijte vodo z limono: jetra vam bodo hvaležna, telo pa bo bolje pripravljeno na morebitne viruse, proti katerim se bo lažje borilo.

Pijte čaje: številni koristni učinki pitja pravih čajev so znani že iz zgodovine. Ugoden vpliv na zdravje in splošno dobro počutje pa dokazujejo tudi sodobna spoznanja.

Nitkanje zob: nitkanje je prav tako pomembno kot je redno ščetkanje zob. Tako se znebite ostankov hrane in bakterij, ki ob presnovi ostankov sproščajo stranske produkte ter povzročajo vnetja. Zdravje zob povezujejo tudi z zdravjem srca, diabetesom ...

Ne pozabite na probiotike: ker je črevesna flora res izrednega pomena za zdravje. A ne pozabite, da veliko jogurtov in jogurtnih napitkov (tudi navadnih) vsebuje ogromno sladkorja.

In na vlaknine: ki imajo prav tako veliko ugodnih učinkov na prebavo.

Pred vadbo se vedno ogrejte: večina se že zaveda pomena dinamičnega ogrevanja pred vadbo. Naj tudi vam pride v navado. Preskakujte kolebnico.

Lotite se visoko intenzivnega treninga: trening je kratek, precej naporen in glede na raziskave univerze v Liverpoolu in Birminghamu, prav tako učinkovit, kot daljši trening. Idealno za dneve, ko vam primanjkuje časa.

Izogibajte se plastiki: in drugi embalaži, ki vsebuje nevarne snovi BPA.

Nosite sončna očala: uporaba sončne kreme je izjemno pomembna, saj tako kožo zaščitite pred nevarnimi sončnimi žarki. Tudi pozimi! Ne pozabite pa na zaščito oči.

Imejte redne spolne odnose: dejstvo je, da je spolnost pomemben del našega življenja, poleg tega pa ta zmanjšuje tudi stres, krepi imunski sitem, izboljša delovanje srca ...

Okrepite hrbet in poskrbite za lepo držo: ker ima tudi slaba telesna drža negativen vpliv na zdravje. Toda pogosto sprememb ne opazimo, dokler nas na to ne opozorijo bolečine. Poglejte si video: 4 odlične vaje za razbremenitev hrbtenice

Prenehajte s strogimi dietami!

Jejte sadje in zelenjavo: čeprav se vam zdi, da sadja in zelenjave že tako pojeste veliko, dodaten list špinače ne bo odveč. Glede na raziskavo, opravljeno na univerzi v Londonu, naj bi vsak dan zaužili sedem različnih vrst sadja in zelenjave.

Občasno pa si vendarle privoščite kakšno pregreho. (Poudarek na občasno!)

Zajtrk naj bo pisan in bogat s proteini.

Naj vam ne bo nerodno zadremati: tako boste bolj storilni, boljše volje, veliko pozitivnih vplivov pa ima opoldanski spanec tudi na zdravje. A spite največ 20 minut. Seveda pa tudi ponoči poskrbite za učinkovit spanec.

V službi ne pretiravajte (pa čeprav želite narediti vtis na šefa).

Več: 6 'nevidnih' znakov, da ste izgoreli

Več časa preživite v naravi. Ob vsakem vremenu. Ker bo tudi to vplivalo na vaše razpoloženje, lažje se boste skoncentrirali in okrepili imunski sistem. Odpravite se torej na potep ali pa si privoščite tek.