3 preproste stvari, ki jih lahko naredimo vsak dan, da bomo lažje prebrodili to težko obdobje

3 preproste stvari, ki jih lahko naredimo vsak dan, da bomo lažje prebrodili to težko obdobje (foto: Eneida Nieves | Pexels) Eneida Nieves | Pexels
11. 1. 2021

Zdi se, kot da se nikakor ne moremo prebuditi iz nočne more. Čakamo, se bo kaj spremenilo, sprostilo, izboljšalo … Upamo. Vsak teden znova.

Zgodilo se je pretekli teden – prvič po …

Tudi najbolj pozitivni in optimistični ljudje včasih v takšnih trenutkih bijemo notranjo bitko.

Meni se je zgodilo pretekli teden – prvič po … kdo ve, koliko letih –, da nisem počela NIČ. Pa ne zato, ker bi si tako želela. Preprosto nisem zmogla. V meni se je naselil občutek tesnobe in čustva so bila ... No, vse povprek.

Niti toliko motivacije oziroma energije nisem imela, da bi se premaknila s kavča, sedla za pisalno mizo in počela tisto, kar ljubim in pri čemer me nihče in nič ni moglo ustaviti – ustvarjala. Ustvarjanje me je vedno pomirilo. Ustvarjanje me je rešilo, ko sem v preteklosti krepko treščila ob tla. Ustarjala sem tudi, ko se nisem počutila najbolje. No, tokrat ni šlo.

Težko je. In povsem V REDU je, če si to priznamo. Prav je, da si to priznamo.
Ampak zdaj!

Če sem se kaj v življenju naučila, je to, da je treba v akcijo. Da, tudi ko je težko in nas prevzame negativa, ki sicer ni prisotna.

Motivacija je namreč precej pretkana. Lahko se prebudi že naslednji dan, lahko pa se zgodi, da nikoli ne pride. Tako preteče teden, dva, mesec in še vedno nismo naredili naslednjega koraka. Zato je treba v akcijo. In zato pri meni velja: »Usedi se in začni risati ali slikati. Ah, kaj risati, čečkaj, če nič drugega.«

Vseeno je, kaj bo nastalo, samo začni. In to vsak dan. Brez vprašanja.

To zlahka prenesemo v katerokoli področje našega življenja. Moramo se premakniti.

Da bo lažje, pa so tu še 3 preproste stvari, ki jih lahko naredimo vsak dan – samo zase, za svoje dobro počutje, ki jih svetuje dr. Zoe Williams.

Delujejo ...

1. Bodite prijazni do sebe

Medtem ko je skrb za zdravje pomembnejša kot kdajkoli prej, ne stremite k popolnosti. Malce si oddahnite.

Če si želite vsak teden speči bananin kruh, ga specite. Če ste si prav zdaj zaželeli prigrizka, si ga privoščite brez slabe vesti. Če se vam ne ljubi kuhati, si privoščite zdravo različico na dom. Če ste si eno soboto zaželeli preživeti pred televizijo, storite to.

Ne bodite prestrogi do sebe in prenehajte se počutiti krive.

Pred nami je še nekaj tednov, ki bodo za marsikoga pravi izziv – zato si le privoščite nekaj za dušo. Na kratki rok je to povsem v redu.

Ko si boste enkrat obljubili, da boste prijaznejši do sebe, pa naredite še tri stvari.
PRVA STVAR:

Vsak dan se odpravite ven za 20 minut in telesu privoščite naravno svetlobo. Lahko se usedete na najbližjo klopco ali preprosto stopite na balkon.

2. Gibajte

DRUGA STVAR:

Gibajte.

Ni vam treba vsak dan preteči 10 kilometrov. Začnete lahko s hitro hojo.

Če pa morate ostati doma, naredite 10-minutni ali daljši trening v udobju svojega doma. Že nekaj počepov, izpadnih korakov in podobnih vaj šteje in bo naredilo veliko razliko.

To bo dobro za vaše zdravje in še bolj pomembno, pozitivno bo vplivalo tudi na vaše mentalno zdravje.

3. Ohranite stike

TRETJA STVAR:

Ohranite stike z družino, prijatelji, kolegi …

Nominirajte osebo, ki jo boste poklicali enkrat na teden ali vsak večer namenite nekaj minut za hiter pogovor z ljubljeno osebo.

Če ste res potrti, je včasih prav pogovor tisto, kar potrebujete.

In ker se v prav takšnih trenutkih radi umaknemo, klic vpišite v svoj koledar, kot da gre za zelo pomemben sestanek, klepet vam bo definitivno pomagal – počutili se boste veliko bolje.

Viri: www.the-sun.com
 

Preverite: Kako lahko prijateljstvo pomaga skozi težke čase (kratek animirani film, ki vam bo ogrel srce)

Ali pa: