3 življenjske lekcije, ki sem se jih naučila od svoje mačke

3 življenjske lekcije, ki sem se jih naučila od svoje mačke (foto: Profimedia) Profimedia
16. 11. 2021

"Ta bitja me vedno znova navdušujejo s svojo eleganco, neskončno radovednostjo in občasno z ravnodušnim temperamentom do človeške naklonjenosti."

"Vem, kaj si mislite: mačke živijo povsem preprosto življenje. Spijo, se prehranjujejo, lovijo in še več spijo. Kakorkoli, so samo neke vrste navade, ki jih mačke počnejo vsak dan, niso pa tudi vodilo, iz katerega izhajajo. Čeprav so mačke bitja navade, v sebi skrivajo skrivnosti za nezapleteno, srečno življenje, ki si ga ljudje lahko samo želimo. 

Z dobro perspektivo boste tudi vi videli, kako mačke pogosto zares živijo življenje, medtem ko mi dovolimo, da gre mimo: 

Naraven odziv in komunikacija

Mačke nimajo težav s tem, da nam sporočijo, kdaj so dosegle zgornjo mejo druženja za določen dan. Sama se z mačko lahko crkljam na kavču dolge ure, potem pa kar naenkrat skoči na tla in se odpravi stran. Tako se pač mačke sporazumevajo. Lastniki teh puhastih kepic ne pričakujemo, da jih bo premagala slaba vest in se bodo nejevoljno prikradli nazaj v naše naročje. Sprejmemo njihove meje in dovolimo, da si vzamejo čas zase. 

Tudi ljudje bi večkrat morali v dnevu narediti prostor zase. 

Profimedia

Uživati v majhnih stvareh

Mačke so bitja navade iz dobrega razloga. Marsikomu bi se njihovo življenje zdelo dolgočasno, one pa so zadovoljne s svojo rutino. Prebudijo se malce godrnjave, potem se ure in ure igrajo s papirnato vrečo, nekaj prigriznejo, spijo in vse skupaj ponovijo. V njihovem dnevu se zvrsti vse, kar jih osrečuje. 

Morda boste rekli, da tudi sami znate uživati v malenkostih, saj občasno občudujete mavrico in se sprehodite bosi po travniku. Pravzaprav to pomeni, da ste se za hip ustavili v svojem hitrem življenju in ne, da uživate v majhnih stvareh. Takšna miselnost pomeni, da cenite vse majhne trenutke v svojem dnevu, ne da bi si konstantno želeli več. 

Na žalost mi ljudje vedno želimo več. 

Profimedia

Odpusti in pojdi naprej

Mačke zelo malokrat pokažejo svoja čustva. A tisti 1 % nas lahko veliko nauči. Sestavljajo ga vsa čustva, ki jih mačke zadržijo, da ohranijo svojo mirnost. Tudi ko se mi zdi, da mi je mačka nekaj zamerila, se ne vznemirjam preveč, saj vem, da bo kmalu spet vse po starem. 

Ljudem to ne gre tako dobro. Držimo zamere, kot da je od njih odvisno naše življenje. In verjetno vam je še sedaj nerodno, ker ste en teden nazaj pomahali neznancu, ki v resnici ni mahal vam, ampak nekomu drugemu. To je povsem normalno in naravno. Česar pa ne bi smeli početi, je to, da dovolimo preteklosti, da zasenči sedanjost. Ko se obremenjujemo z zamerami, mimo nas tečejo priložnosti in lepi trenutki. 

Vsega tega sem se naučila od svoje mačke. Če smo pošteni, ima mačka več izkušenj z življenjem kot ljudje - 9, če smo natančni."

Hannah Kakish
Profimedia

Preverite tudi 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti, če ste zvečer pošastno lačni ali pa Kako na svojem vidu opazite znake sladkorne bolezni?