4 nasveti, kako začeti s hujšanjem

4 nasveti, kako začeti s hujšanjem (foto: profimedia) profimedia
14. 8. 2018

Vsi, ki ste se kdaj že lotili hujšanja, veste, da so prvi koraki najtežji. Da boste lažje prišli do cilja, ne glede na dieto, je tu nekaj osnovnih nasvetov za izgubo telesne teže.

Preden začnete s hujšanjem, dobro preglejte dieto, ki jo nameravate izbrati. Nobena dobra dieta ne predpisuje stradanja, poleg tega poskrbite tudi, da še vedno dobite vse hranljive snovi, ki jih telo potrebuje za normalno delovanje (tudi dobre maščobe in ogljikove hidrate!). Poleg uravnotežene prehrane pa se morate za uspešen rezultat dovolj gibati. Pravo vrsto vadbe vam najbolje zna priporočiti trener.

Preden začnete s pomembnim podvigom in sprejmete veliko odločitev, preverite še te nasvete:

1. Pokažite razumevanje do sebe

Že na začetku upoštevajte, da boste naredili napake in si privoščili kos torte, ko ne bi smeli ali izpustili trening, ker boste preveč utrujeni. Takrat ne pritiskajte nase še dodatno z negativnimi mislimi, ampak pokažite razumevanje. Nihče ni popoln in napake lahko še vedno popravite. Spet boste začeli z vsemi močmi in pozitivno energijo ter nadaljevali pot proti cilju.

Pazite pa, da si ne dajete dodatnih izgovorov za kršenje diete. Ostanite zbrani in osredotočeni, če potrebujete dodatno spodbudo pa se obrnite na družino in prijatelje.

2. Pohvalite se

Prvi, ki mora verjeti vase, ste vi. Šele potem vam bodo lahko naklonjeni tudi drugi. Zato se pohvalite za to, da ste se uspešno uprli čipsu in namesto njega jedli oreščke, ali da ste vikend za razliko od prej preživeli aktivno. Opustite pa kritiziranje pred ogledalom, ki spodkopava samozavest in vam ne dela prav nobene usluge.

3. Najdite motivacijo

Ne za začetek (to ste že našli), ampak za čase, ko boste na tleh. Tudi kadar ne hujšate, pride trenutek, ko sami sebi niste všeč. Spremenili bi veliko stvari in ne najdete smisla, zakaj se še sploh truditi. Takrat je pomembno, da se znate pobrati in nadaljevati, saj bo v nasprotnem primeru ves trud šel v nič.

Že ko začnete z dieto, poiščite motivacijske misli, ki vas bodo postavile spet na noge. Z njimi napolnite del prostora, kjer preživite največ časa, da vas hkrati opominjajo, zakaj se je vredno truditi. Če to ne pomaga, pa poiščite kaj drugega, kar vas bo motiviralo v težkih trenutkih.

4. Stremite k napredku, ne k popolnosti

Verjetno eden od pomembnejših napotkov, saj nikoli ne boste izgledali kot dekle iz oglasa. Postavite realne cilje, ki jih lahko dosežete. Med hujšanjem pa ne opazujte zgolj številk na tehtnici, ampak spremljajte tudi, kako se spreminja vaše telo in kako se izboljšuje fizična kondicija. Tudi če ne izgubite toliko kilogramov, kot ste si zadali v določenem časovnem obdobju, ne bodite preveč obupani. Važno je, da nenehno napredujete, četudi bolj počasi.