Z meditacijo sem izgubila 14 kilogramov … in marsikaj pridobila!

Z meditacijo sem izgubila 14 kilogramov … in marsikaj pridobila! (foto: Profimedia) Profimedia
24. 9. 2021

»Nedavno sem povsem nezavedno izgubila kar precej kilogramov, ne da bi se za to posebej trudila. Ko sem se nazadnje tehtala, sem jih imela skoraj 14 več,« je zapisala zdravilka Jennifer Marut na blogu Tiny Buddha. Preberite, v čem je skrivnost njene pozitivne transformacije.

Teža je nekaj subjektivnega. Ni odvisna le od prehrane in življenjskega stila (sem štejejo tudi slabe spalne navade), pač pa tudi od emocij in stresa, s katerim se dnevno soočamo.

Kadar nismo v ravnovesju, hormoni nagajajo.

  • Mnogi zapadejo v tolaženje s hrano ali pijačo, kar se odraža v povečanju kilogramov.
  • Spet drugi, ki jih pretirano skrbi (kar postavi telo v stanje nenehne izostrene pozornosti pred nevarnostmi; prežeti smo z adrenalinom), pa lahko v zelo kratkem času občutno shujšajo. 

»Mnogi so me spraševali, katere diete sem se poslužila, katere shujševalne napitke sem si pripravljala, kakšno vadbo sem izvajala … Hoteli so hitro formulo, po kateri bi do enakih rezultatov prišli tudi sami,« odgovor na to pa se je glasil: »Začela sem meditirati.«

Meditacija je več kot samo učinkovito shujševalno sredstvo

Ko sem zasluge za svojo vitalnost in zmanjšano telesno težo pripisala meditaciji, so me mnogi samo čudno gledali. Le kako lahko 'nekaj minut sedenja v tišini' tako drastično vpliva na človekovo življenje?

Z meditacijo sem našla novo ravnovesje, v katerem se moje telo počuti najbolje. Odvečni kilogrami, ki se jih prej sploh nisem zares zavedala, so zaradi tega skopneli. Brez diet, brez posebnega napora in odrekanj.

Meditacijo mi je priporočil ena od profesoric na izobraževanju. Prvi mesec sem se nalogi izogibala. To je takoj prepoznala. Rekla je: »Vem, da se ti zdi, da je ne potrebuješ. To povsem razumem. Vendar, če želiš pomagati drugim, moraš določene tehnike najprej preskusiti na sebi.« To me je spodbudilo.

20 minut na dan odžene slabe misli stran

Po dvajset minut na dan je preživela v tišini, osredotočena zgolj na svoje dihanje.

»Bilo je mnogo težje, kot je slišati. Na začetku sem imela težave že s samim sedenjem. Nisem zdržala pri miru; kar naprej sem se presedala. Odnehala in začela znova. Znova in znova.« 

Kot vsem začetnikom, se je tudi njej zdelo, da se minute vlečejo v neskončnost, »vmes sem začutila globoko jezo, razmišljala, da to ne deluje, zdelo se mi je, da tega pač ne zmorem«.

Po dveh tednih vsakodnevnih muk se je zgodil notranji premik.  Zdržala je eno tretjino ure.

»Občutek je bil podoben učenju novega športa – najprej se ne premakneš nikamor in najraje bi kar takoj odnehal, vendar sčasoma postane znosno, ko obvladaš tehniko, pa se lahko prepustiš in začneš uživati … Vse se poveže. Občutek je dober! Tako je tudi pri meditaciji.«

Stanje popolnega notranjega miru

Ko je bila ‘končno’ sposobna zaplavati v občutek popolnega miru, ko se je sprostila in predala, je šele začenjala razumeti, o čem govorijo vsi tisti dolgoletni mojstri meditacije.

»Redno meditiranje je postalo del moje dnevne rutine. Po določenem času sem uspela v sebi zadrževati občutke izpolnjenosti in globokega miru po dlje časa.« Z redno vajo ji je uspelo, da je blaženi mir nosila s seboj tudi še po končanem obredu – meditacija je postala način življenja. »Na tej točki se je začelo moje življenje korenito spreminjati.«

Bolje se je počutila v svoji koži, duh je bil odprt za nove perspektive, prihajali so novi izzivi in rojevale so se pomembne odločitve, ki so vodile v velike življenjske spremembe. »To se je zgodilo po naravni poti, brez posebnega napora. Zdelo se je, da vse sovpada.«

Meditacija krepi ljubezen do sebe

Zdrave odločitve vplivajo na um, telo in na duha.

»Meditacija mi je pomagala, da sem se sprejela, da sem se bolje razumela. Začela sem poslušati svoj notranji glas. Krepila sem ljubezen in spoštovanje do sebe, bolje sem skrbela zase. To me je motiviralo tudi na drugih področjih.«

Notranji glas ji je narekoval, česa si želi njeno telo, kar se je pozitivno odražalo tudi na mentalnem nivoju. »Spat sem začela hodit ob desetih zvečer. Določena hrana mi ni več prijala. Telo je klicalo po aktivnosti; redno sem se začela ukvarjati s športom v naravi. Prenehala sem piti alkohol.«

Kmalu se ni več prepoznala – tako telesno kot duševno je bila povsem prerojena. »Moje telo je bilo fit kot še nikoli, počutila pa sem se odlično. Kilogrami, ki so vmes odpadli, so bili samo stranski produkt večjih, pomembnejših odločitev.«

Vsak človek je unikat in vsak zase najbolje ve, na katerem področju mora kaj spremeniti, da bi lahko zaživel bolj izpolnjeno.

Stvari, ki jih srečujemo na poti, so za vsakogar drugačne, toda pot je enaka: meditacija. Poskusite in ne obupajte prehitro, saj zares odpira vrata v naše globine, kjer se nahajajo vsi odgovori.

Meditacija stabilizira čustva

Če dovolimo čustvom, da nas prevzamejo in vodijo, pogosto ignoriramo svojo notranjo modrost – le-ta nam pove ali pokaže, kaj potrebuje naše telo. Do nje pa najlažje dostopamo skozi meditacijo.

»Meditacija mi je pomagala, da sem se bila bolj sposobna soočati s svojimi občutki – namesto, da bi se zamotila s hrano ali prenesla pozornost na kaj drugega z brskanjem po internetu, sem dovolila čustvu, da se manifestira.« Opazovala ga je in nato brez panike analizirala. Tako je njeno slabo počutje minilo bistveno hitreje, kot če bi vse skupaj potisnila pod preprogo.

Ko se zavedamo vzorcev mišljenja, ko jih zares ozavestimo, jih lahko tudi spremenimo – če nam ne ustrezajo. Vsak od nas ima neko blokado, ki jo lahko reši, če je pripravljen delati na sebi. Ko osvobodimo svoj um, se odprejo neskončne možnosti!

Meditacija nas nauči, da ljubezen prihaja od znotraj. To nas osvobodi nenehne potrebe po pozornosti drugih. Ko nehamo hrepeneti, smo lahko zares prisotni v trenutku. Poskusite. Instant rešitve ne delujejo – meditacija zahteva predanost in čas … toda, rezultati so dolgotrajni in vseobsegajoči!

Očistite svoj um, da boste lahko slišali svoje srce. -Neznani avtor

Pogosto delujemo kot na avto pilotu. Jemo, spimo, govorimo … ne da bi bili zares prisotni. Drama, bolezni, kaos. Z meditacijo se bolj povežemo s sabo in potem lahko svoje občutke ter na novo odkrito modrost, ki prihaja iz naših globin, uporabimo v vseh aspektih svojega življenja. Intuicija bo vodila pot … samo naredite prvi korak.

Vir: Tiny Buddha. Pripravila: VH