Voda

13. 8. 2008

Odrasel človek naj bi na dan popil dva do tri litra tekočine. Ljudje, ki ne marajo sadja in zelenjave, morajo biti na vnos tekočine še posebej pozorni, saj je vode veliko prav v teh dveh vrstah živil. Enako velja pri stresnih situacijah in seveda pri športu.

Kdor premalo pije, bo to prav gotovo kmalu opazil, saj bo njegova koža postala mlahava. Ta je jasen znak, da celice dobesedno kličejo po osvežitvi, kar v bistvu ne preseneča prav nikogar. Človeško telo je sestavljeno iz 65 odstotkov vode, z izhlapevanjem, dihanjem in drugimi procesi dnevno porabi približno 2, 5 litra vode.

Če tega vodnega primanjkljaja ne nadomestimo, se počutimo oslabljene, pojavijo pa se tudi jasni simptomi – glavoboli, utrujenost, manjša storilnost. Zatorej pijte dovolj, voda pa bo poskrbela, da boste še dolgo videti mladi, zdravi in brez gubic.

Prava voda za vsak okus

Mineralna voda vsebuje, kar izdaja že njeno ime, minerale, kot so na primer magnezij, ki krepi mišice, kalcij, ki je pomemben za trdne kosti, in natrij, ki nadomesti soli, ki jih izgubimo z znojenjem. Vsebnost mineralov je odvisna od samega vodnega izvira, ogljikovo kislino pa dodajo pozneje, dejansko le zaradi okusa.

Voda, ki vsebuje malo natrija, je v bistvu priporočljiva le za zelo maj­hne otroke. Zdravilna voda se zaradi svoje visoke vsebnosti mineralov nekako prišteva med zdravila, seveda pa je treba njen zdravilen oz. blažilen učinek tudi dokazati.

Postava

Kdor želi shujšati, mora spremeniti prehranjevalne navade in seveda piti veliko vode. To dragoceno živilo nima kalorij, nas nasiti in poleg tega porablja našo energijo (do 100 kilokalorij na dan). Na letni ravni to pomeni pet kilogramov maščobe, ki se dobesedno stopi v vodi.

Namig: najbolje, da si dnevno količino vode pripravite že kar takoj zjutraj. Steklenice z vodo si postavite na vidno mesto – prva bi morala biti prazna nekje do poldneva, tudi če niste žejni!

Vadba v vodi

Prav gotovo veste, kako težko se je premikati v vodi. To ni nikakršen čudež. V vodi vsak gib naleti na 60-kratni (! ) upor. Vzgon vode hkrati dobro dene kitam, vezem, sklepom in hrbtenici. Vodna gimnastika je idealna za mišice, srce in krvni obtok. Spodbuja tudi presnovo, tkivo je dobro prekrvavljeno in napeto, izboljša pa se tudi gibljivost.

Odlična vaja za trebuh in boke: Ulezite se na tubo iz umetne mase in jo trdno primite z obema rokama. Kolena povlecite do gladine vode in jih sukajte najprej v eno, nato v drugo stran. Večkrat ponovite. Če imate zategnjene rame, roke stoje počasi in mirno premikajte po vodi – kot ovijalka.

Zdravje: hidroterapija blaži težave

Zdravljenje z vodo je verjetno najstarejša oblika terapij na svetu, svojih učinkovitosti pa ni izgubila vse do danes. Prav vseeno je, ali gre za knajpanje pri težavah s prekrvavitvijo nog ali pa za tople nožne kopeli pri vnetjih mehurja.

Že zjutrajn se lotite izmeničnega prhanja od nog navzgor proti srcu (najprej s toplo vodo, nato s hladno in na koncu spet s toplo vodo), da bi tako okrepili srce in imunski sistem.

Toda tudi za sprostitvene namene obstaja cela vrsta vodnih terapij, kot so na primer talasoterapija, vodni šiatsu, kopeli z ogljikovo kislino, lebdenje v vodi, kure s pitjem … V vodo se lahko preprosto potopite, v njej brez težav lebdite in popolnoma sprostite telo in duha.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri