Obvezno ga posadite na svoj vrt!
Zelišča ne bogatijo le naših jedi, temveč tudi nosijo določene zdravstvene koristi. Med take zagotovo sodi tudi žajbelj, ki je zaradi svoje posebne arome priljubljen v kulinariki po vsem svetu.
Poleg tega, da se uporablja kot začimba in dodatek jedem, ima žajbelj tudi vlogo naravnega repelenta za insekte. Ta vsestranska rastlina je na voljo sveža, sušena ali v obliki olja, ponuja pa številne zdravstvene koristi, poroča krstarica.com.
Ne spreglejte:
- 8 sadežev, ki bi jih poleti obvezno morali uživati vsak dan
- Kako v 75 dneh popolnoma spremeniti svoje življenje? Spoznajte izziv, ki je obnorel svet
- Ste vedeli, da zaradi vadbe lahko zbolite? Pazite, da tudi vi ne počnete te napake
Prednosti žajblja
Žajbelj je bogat s številnimi vitamini in minerali. Vsebuje vitamine K, B6, C in E, ter železo, kalcij, mangan, magnezij, cink in baker. Poleg tega vsebuje različne antioksidante, ki zavirajo vnetne procese v telesu, krepijo imunski sistem in ščitijo celice pred prostimi radikali. Izkazalo se je tudi, da imajo snovi v žajblju lahko celo antikancerogene lastnosti.
Zanimivo je, da se žajbelj tradicionalno uporablja tudi za lajšanje simptomov menopavze. Obstaja tudi več študij, ki nakazujejo, da žajbelj lahko pomaga pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi, izboljšanju ustnega zdravja, podpiranju kognitivnih funkcij in spomina ter ohranjanju zdravja kardiovaskularnega sistema.
Žajbelj lahko vključite v svojo prehrano na različne načine, od dodajanja v juhe in enolončnice, do uporabe v namazih, marinadah in omakah.
Glede na vse te zdravstvene prednosti, žajbelj predstavlja dostopen in okusen način za izboljšanje splošnega zdravja in dobrega počutja. Posadite ga na svoj vrt in ga uporabite v svojih jedeh.
Vir: krstarica.com
- Preberite si še: Imejte jih vedno pri roki: 8 živil, ki ne smejo manjkati na jedilniku starejših od 50. let
Novo na Metroplay: “Vse, kar je za psiho preveč, nase prevzame telo” | Tomislav in Nina Senečić