To zelišče uravnava sladkor v krvi in skrbi za zdravo srce, na vrtu pa odganja insekte

11. 6. 2024
Deli
To zelišče uravnava sladkor v krvi in skrbi za zdravo srce, na vrtu pa odganja insekte (foto: Profimedia)
Profimedia

Obvezno ga posadite na svoj vrt!

Zelišča ne bogatijo le naših jedi, temveč tudi nosijo določene zdravstvene koristi. Med take zagotovo sodi tudi žajbelj, ki je zaradi svoje posebne arome priljubljen v kulinariki po vsem svetu.

Poleg tega, da se uporablja kot začimba in dodatek jedem, ima žajbelj tudi vlogo naravnega repelenta za insekte. Ta vsestranska rastlina je na voljo sveža, sušena ali v obliki olja, ponuja pa številne zdravstvene koristi, poroča krstarica.com.

Ne spreglejte:

Prednosti žajblja

Žajbelj je bogat s številnimi vitamini in minerali. Vsebuje vitamine K, B6, C in E, ter železo, kalcij, mangan, magnezij, cink in baker. Poleg tega vsebuje različne antioksidante, ki zavirajo vnetne procese v telesu, krepijo imunski sistem in ščitijo celice pred prostimi radikali. Izkazalo se je tudi, da imajo snovi v žajblju lahko celo antikancerogene lastnosti.

Zanimivo je, da se žajbelj tradicionalno uporablja tudi za lajšanje simptomov menopavze. Obstaja tudi več študij, ki nakazujejo, da žajbelj lahko pomaga pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi, izboljšanju ustnega zdravja, podpiranju kognitivnih funkcij in spomina ter ohranjanju zdravja kardiovaskularnega sistema.

Žajbelj lahko vključite v svojo prehrano na različne načine, od dodajanja v juhe in enolončnice, do uporabe v namazih, marinadah in omakah.

Glede na vse te zdravstvene prednosti, žajbelj predstavlja dostopen in okusen način za izboljšanje splošnega zdravja in dobrega počutja. Posadite ga na svoj vrt in ga uporabite v svojih jedeh.

Vir: krstarica.com

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič