Zaprtje na potovanju? Pomagajte si TAKO!

Zaprtje na potovanju? Pomagajte si TAKO! (foto: Profimedia) Profimedia
21. 7. 2022

Poletne počitnice so lahko zanimive, zabavne in sproščujoče, a ravno na počitnicah se pogosto pojavi neprijetna prebavna težava: zaprtje. Preverite trike, s katerimi si lahko pomagate in poskrbite, da bo vaš dopust resnično prijeten in brezskrben.

Poskrbite za ustrezno prehrano

Iskanje zdrave prehrane je na poti lahko velik izziv. Izogibajte se živilom z malo vlakninami na počivališčih, letališčih ali verigah hitre prehrane. Namesto tega s seboj vzemite prigrizke z veliko vlakninami; polnozrnati krekerji, suho ali sveže sadje, zelenjava, polnozrnati kosmiči...

Tudi na samem dopustu poskrbite, da zaužijte dovolj vlaknin. Neustrezna količina vlaknin je eden glavnih razlogov za zaprtje. Poskusite vsak dan pojesti vsaj 2 skodelici zelenjave in 2 skodelici sadja. pomagajo lahko tudi nekatere stročnice ter polnozrnati izdelki.

Živila, kot so sir, sladkarije, meso, pica, čips in sladoled pogosto poslabšajo zaprtje. Če imate težave, taka živila omejite in ne pretiravajte z uživanjem.

Omejite kofein in alkohol

Koktejl ob bazenu morda zveni sanjsko, vendar bi to lahko poslabšalo vaše težave z zaprtjem. Alkohol in kofein lahko povzročita dehidracijo. Če ste med potovanjem nagnjeni k zaprtju, poskusite omejiti alkohol in pijače s kofeinom. Če si tovrstno pijačo privoščite, pa zraven zaužijte dovolj vode.

Pijte več tekočine

Pitje dodatne tekočine lahko pripomore k mehkejšemu blatu ter lažjemu odvajanju. S seboj vedno imejte steklenico vode in jo redno polnite.

Preverite, koliko vode dnevno v resnici potrebujemo >

Ostanite aktivni

Potovanje pogosto pomeni sedenje -- v avtu, vlaku, čolnu ali letalu. Ko se nehate gibati pa se upočasni tudi prebava. V svoj dopust vključite tudi fizične aktivnosti, kot so plavanje, SUPanje, sprehodi ali kolesarjenje.

Prisluhnite svojemu telesu

Morda vam je neprijetno uporabljati javno stranišče ali si trenutno želite ogledati neko znamenitost in se zato ne odzovete na "klic narave". A ignoriranje potrebe zaprtje še poslabša. Namesto da odlašate, pojdite na stranišče takoj, ko začutite potrebo.

Če se običajno odpravite na stranišče ob določenem času dneva, poskusite to načrtovati med dopustom. Dajte si čas za sprostitev. Morda vam pomaga branje revije ali časopisa. Če v 10 minutah ne boste odvajali blata, poskusite znova pozneje, ko boste čutili potrebo.

Pripravite se vnaprej

Če imate na potovanju pogosto težave z zaprtjem, se na to pripravite vnaprej. V kolikor prehrana in telesna vadba ne pomagata, boste morda potrebovali odvajala. O tem se vnaprej posvetujte z zdravnikom, z jemanjem pa boste morda morali pričeti že nekaj dni pred dopustom.

Kdaj poiskati pomoč?

V nekaterih primerih lahko zaprtje povzroči hemeroide ali poškodbo anusa, kar privede do krvavitev. V še hujših primerih lahko pride celo do tega, da se blato zagozdi v danki. Če opazite kri v blatu, ali če je vaše zaprtje zelo hudo, pokličite svojega zdravnika in se posvetujte o nadaljnih korakih.

Vir: WebMD