Bolečine v mišicah NISO pokazatelj uspešne vadbe! (nasvet osebnega trenerja)

Bolečine v mišicah NISO pokazatelj uspešne vadbe! (nasvet osebnega trenerja) (foto: Profimedia) Profimedia
27. 5. 2022 Promocijsko sporočilo

Tudi vi po vadbi čutite bolečine v mišicah in zaradi tega menite, da je za vami uspešna vadba? Osebni trener opozarja, da bolečina ni nikoli pokazatelj tega, kako uspešna je bila vadba. To ocenite po drugih znakih...

Jan Čampa, osebni trener, ki smo ga lahko spremljali tudi v resničnostnem šovu Exatlon, je prava zakladnica znanja. Ukvarja se predvsem s post rehabilitacijo, sicer pa mu je pri vadbah izredno pomembno, da ljudem pomaga izboljšati kvaliteto življenja, okrepiti telo ter preprečiti poškodbe in bolečine. Zaupal nam je, kako ocenimo, če je neka vadba bila uspešna.

Ali bolečine v mišicah pomenijo uspešno vadbo?

Najbrž je vsakemu od nas znan scenarij: odpravimo se na neko vadbo, na kateri se izjemno utrudimo, naslednji dan pa čutimo bolečine v mišicah. Zaradi bolečin razmišljamo o tem, kako uspešen je bil trening in kako hitro se bodo pokazali rezultati. A žal vas moramo razočarati: bolečine v mišicah niso pokazatelj tega, kako uspešna je bila vadba.

"Bolečine v mišicah ne bodo nikoli pokazatelj tega, kako dobro smo trening opravili. Bolečina nastane pri nekem novem "šoku", ki smo ga mi povzročili mišicam oziroma pri vadbi, ki je telo še ni doživelo. Bolečine so navadno najbolj izrazite takrat, ko se lotimo nove vadbe oziroma drugačnih gibov, kakor sicer. A to še ne pomeni, da je za nami dober trening. Za nami je lahko izjemno dobra vadba, pa bolečin sploh ne bo," pojasnjuje Jan.

Bistvo je v dolgotrajnih rezultatih

Na podlagi ene vadbe težko ocenimo, če nam aktivnost ustreza oziroma ali je sama vadba "uspešna". Največji uspeh se bo pokazal na dolgotrajnih rezultatih. "Z ustrezno vadbo lahko izboljšamo kvaliteto življenja, odpravimo bolečine, izboljšamo držo, okrepimo telo ter konec koncev tudi izgubimo kakšen odvečni kilogram. A to so rezultati, ki ne nastanejo čez noč, zato je pomembno, da vztrajamo ter opazujemo dolgotrajne rezultate."

Za rezultate je potrebno strokovno znanje

Da bi vadba bila čim bolj uspešna je pomembno, da poskrbimo za ustrezno izvajanje vaj. V kolikor nimamo izkušenj s fitnesom, Jan priporoča, da se najprej posvetujemo z osebnim trenerjem, ki ima ustrezno znanje. Ta nam bo pomagal pri načrtovanju za doseganje svojih ciljev ter pokazal, kako se vadbe pravilno lotiti.

Preberite več o tem, kako izbrati pravi fitnes in osebnega trenerja zase >

Po uspešno vadbo v AlfaGym

Eden najbolj znanih fitnesov v Ljubljani je nedvomno AlfaGym, v katerem je tudi Jan sam zaposlen. Lastnik fitnesa, Andraž Kavka pravi, da si z ekipo neprestano prizadevajo za izboljšave in upoštevajo mnenje svojih članov. V fitnes tako redno dodajajo naprave in prostore po potrebi renovirajo. Zavedajo pa se tudi pomena dobrih odnosov: s svojimi člani so ustvarili že pravo družino in z veseljem se družijo tudi na raznih dogodkih. Seveda pa jim je od vsega najbolj pomembna kvaliteta vadb; v svoji ekipi imajo samo vrhunske trenerje, ki poskrbijo za varno in zdravo vadbo ter doseganje izjemnih rezultatov.

Pri AlfaGym-u imajo trenutno izjemno akcijo, pri kateri ob nakupu 2 mesecev vadnine prejmete brezplačno še dodatna 2 meseca. Izkoristite tudi vi to edinstveno priložnost, naredite nekaj dobrega zase in se udeležite vrhunskih vadb.

Več o ponudbi si lahko preberete tukaj.