Kako zdržati najtežje napore treninga in napredovati?

Kako zdržati najtežje napore treninga in napredovati? (foto: profimedia) profimedia
9. 3. 2019

Tokrat ne odnehajte, dokler ne naredite vseh ponovitev, pretečete razdalje ali dosežete časa, ki ste si ga zastavili.

Ne glede na to, kako obožujete šport in kako pogosto se z njim ukvarjate, nikdar ne bo lahko. Če boste želeli napredovati, boste vedno morali iz sebe stisniti še malce več in vztrajati v težkih trenutkih. Kako vam bo to uspelo?

Morda vam bo lažje v družbi, ko boste drug drugega spodbujali in boste videli, da tudi drugim ni lahko. Poskusite telovaditi s prijateljem ali večjo družbo, morda se udeležite celo skupinske vadbe. Če s prijateljem nista na enaki stopnji kondicijske pripravljenosti, naj vaju to ne ovira, da ne bi trenirala skupaj. Bosta pač pripravila vsak svoj trening in ga opravila v svojem tempu. Še vedno se lahko enkrat tedensko dogovorita za lahkoten tek, košarko, nogomet ali drugo aktivnost, ki jo bosta imela bolj za zabavo. V družbi boste verjetneje trenirali dlje in močneje, kot bi sami.

Na vadbo se morate pripraviti tudi mentalno, saj boste s pravim mišljenjem lahko kos vsem izzivom, ki si jih zadate. Za dodatno motivacijo si pripravite nekaj pozitivnih misli, ki vam bodo pomagale zdržati še nekaj zadnjih sekund planka, narediti dodatne ponovitve sklec in preteči cilj.

Za navdih:

  • Če verjamem, da zmorem, potem mi bo uspelo.

  • Če si želite nečesa, kar nikoli niste imeli, morate narediti nekaj, česar še nikoli niste.

  • Vsak dan se vprašajte naslednje: Ali me bo to, kar počnem danes, pripeljalo bližje tistemu, kar želim imeti jutri?

  • Če želite spremembo, se morate odločiti tvegati. Strah vas bo obdržal na istem mestu.

  • Ko vas vržejo volkovom, se vrnite kot vodja tropa. V vsako novo izkušnjo se podajte pogumno.

vadba

Lahko pa poskusite z ravno nasprotnim nasvetom, kot je prvi: med najtežjimi trenutki vadbe se popolnoma izklopite. Na začetku smo govorili o dobrih učinkih vadbe s prijateljem, vendar vsi niso za to. Nekaterim družba prija ob lahkotnejših treningih, ko morajo opraviti zelo intenzivno vadbo, pa so najraje sami. Če vam to ustreza, za najtežje trenutke sestavite poseben seznam glasbe, ki bo narekovala ritem in vas s svojim motivacijskim besedilom vodila naprej. Ne ozirajte se na okolico in se posvetite le izvajanju vaj.

Ko se potite in dajete vse od sebe, naj vas spremlja tudi misel na nagrado, ki ste si jo obljubili po koncu treninga. Če bo to hrana, naj ne spodkopava napredka. Torej ne posegajte po sladkarijah in drugi sladki hrani, prav tako se izognite restavracijam s hitro hrano. Lahko je nagrada tudi druženje s prijateljem, en del nadaljevanke, nova športna majica ali karkoli drugega, kar radi počnete.

Bi radi začeli s spomladanskim tekom?

Naj vam pri tem pomagajo trenerji. Pridružite se nam na tekaškem vikendu v Medulinu,  ki bo potekal od petka, 29., do nedelje, 31. marca 2019.

Z nami bo tokrat tudi Viktor Grošelj, alpinist, planinski vodnik, gorski reševalec, športni pedagog in pisatelj.

Vse informacije in prijavnico najdete tu: Tekaški tabor v Medulinu – pridružite se nam!