Kardio vadba ali vadba z utežmi? Poglejte si 5 neverjetnih transformacij in dobili boste odgovor

Kardio vadba ali vadba z utežmi? Poglejte si 5 neverjetnih transformacij in dobili boste odgovor (foto: Instagram | Heather Crock) Instagram | Heather Crock
5. 8. 2020

Kako izgubiti odvečne kilograme, okrepiti in oblikovati telo? Bi se morali bolj posvetiti dolgotrajni kardio vadbi, intenzivni intervalni vadbi ali vadbi z utežmi?

Morali bi dvigovati uteži. Vendar je pomembna tudi kardio vadba.

Pomena kardio treninga seveda ne želimo zmanjševati. Kardio trening poskrbi za dobro pripravljenost, krepi srce in poskrbi za vzdržljivost. A če želite okrepiti in oblikovati telo ter izboljšati počutje, potem morate začeti delati tudi vaje za moč.

Še vedno razmišljate, da bi morali izbrati med enim in drugim?

Delajte oboje.
Morda vas bodo prepričale naslednje transformacije:

Max

Max je vedno sovražila termin 'skinny fat'. A ko se je videla na fotografiji (levo), je najprej pomislila na to. 

Res je, da sem na fotografiji na levi tehtala manj, a tudi tonusa ni nobenega in nič mišic. Dan, ko sem zmanjšala kardio trening in povečala trening za moč, je bil magičen. Počutim se veliko bolj fit, močnejšo in imam več energije.

A še dodaja: menjajte svojo dieto, menjajte svoj trening in ne pretiravajte.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by M A X 🌞🍴💁🏼‍♀️🇬🇧 (@sunshineandwaffles) on

Estelle

Estelle je bila brez denarja. Ni si mogla privoščiti novih superg, zato si je izposodila sestrine. Ni si mogla privoščiti obiska fitnesa, zato je uporabljala stopnice in dvigovala težke predmete doma.

In dokazala, da vztrajnost prinese rezultat.

Mahaba

Tudi sama je bila nekoč takšnega mnenja. Da jo bodo treningi z utežmi spremenili v moškega namreč.

Potem pa je zadevo raziskala in končno poprijela tudi za uteži.

Dame, prosim prenehajte se ukvarjati zgolj s kardio treningom in prenehajte misliti, da boste zaradi dvigovanja uteži videti kot moški, pravi Mahaba.

Uteži so vaše najboljše prijateljice, ko gre za oblikovanje telesa.

A pozabite na tiste 2-kilogramske uteži, če želite rezultate, naj vas ne bo strah poprijeti za kaj težjega.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 🌸 𝑴𝒂𝒉𝒂𝒃𝒂 𝑨𝒍𝒊𝒐𝒖 🌸 (@maha_sfit) on

Heather

Da je Heather izgubila prvih 37 kilogramov, je potrebovala približno 10 mesecev. Do cilja jo je pripeljala ustrezna dieta in vadba. In bilo je prekleto težko, pravi Heather.

Oktobra 2017 je začela dvigovati tudi uteži. Nikoli ni bila tako močna in nikoli se ni tako dobro počutila v svoji koži. (Med prvo in drugo sliko je 3 leta razlike.)

Rebecca

3 glavni razlogi, zakaj bi morale tudi ženske dvigovati uteži:

Moč in mišice: s tem poudarite naravne ženske obline in postanete močnejše.

Izguba odvečne maščobe: več mišic, manj maščobe, hitrejši metabolizem. »Pred tem se preživela ure na kardio napravah, mislila sem, da se bom tako znebila maščobe, a nikoli nisem videla rezultata. Zaradi tega sem samo zasovražila telovadnico.«

Zdrav odnos s prehrano in zdrava samopodoba: »Ko izvajate kardio, da bi pokurili kalorije, obroki hitro postanejo številke, pojavi se občutek krivde, ker jeste preveč, in občutek imate, da bi se morali še bolj omejiti, da bi dosegli rezultate. A ni tako.«

»Ko sem vključila treninge z utežmi, sem spoznala, da je hrana moje gorivo in da tega potrebujem veliko.«

Za konec

Veliko predstavnic nežnejšega spola je prepričanih, da jih bodo uteži spremenile v Neverjetnega Hulka.

Rast mišic vzpodbuja testosteron, moški hormon. Tudi žensko telo ga proizvaja, a bistveno manj. Poleg tega anatomska grajenost (zaradi genetskih razlik) ne dopušča, da bi ženske mišice krepile na enak način oziroma z isto hitrostjo kot moški.

Kaj pa ženske, ki jih gledate na tekmovanjih, na naslovnicah, jim morda sledite na družbenih omrežjih? Da so prišle do te točke, so morale vložiti veliko truda in trdega dela. Videz, ki so ga dosegle, je bil njihov eden in edini cilj, ki so mu posvetile ves svoj čas.

Zato le vključite kardio trening, pa utežem se ne izogibajte za vso ceno.

Preberite še