10 stvari, ki jih ne smete početi, če ste se zredili

10 stvari, ki jih ne smete početi, če ste se zredili (foto: Profimedia) Profimedia
15. 5. 2022

Pridobili ste nekaj kilogramov. Zdaj nikar ne počnite tega!

1. Ne izpuščajte obrokov

Z izpuščanjem obrokov si boste naredili medvedjo uslugo. Zaradi nihanja krvnega sladkorja boste prej posegli po hrani, ki je v prvi vrsti razlog za odvečne kilograme, vaše telo pa bo pospešilo shranjevanje nepotrebne maščobe v telesu.

Redni in pravilno izbrani obroki so tisti, ki vas bodo odvrnili od slabih odločitev. Načrtujte vnaprej in poskrbite za redne obroke. Pripravite si prigrizke in manjše obroke, če veste, da boste dlje časa odsotni od doma.

2. Ne kaznujte se

Obkladanje z vzdevki in besedami, ki bolijo (npr. poglej se, kakšna si, debeluh ...), ne bo pripomoglo k doseganju vašega novega cilja. Pravzaprav bo takšno 'kaznovanje' delovalo proti vam.

Skrivnost vitkosti se skriva tudi v sočutju do sebe, pravijo raziskave. Zdravo hujšanje je pravzaprav delo na sebi in na skrivnih kotičkih lastnega uma. Stara prepričanja je treba ponovno preučiti. Seveda je lahko pot, na katero se pri tem podate, zelo trnova, dolgotrajna ter polna stranpoti, a bodite ponosni na svoje nove zdrave odločitve in za trenutek pozabite na težo.

3. Ne zapravite gore denarja za novo garderobo

Hujšanje je dolgotrajen proces, zato bo morda preteklo kar nekaj časa, preden boste lahko znova oblekli vaše stare kavbojke. Potrebujete torej novo garderobo. Naj vam to ne vzame poguma. In nikar ne razmetavajte z denarjem. V mislih imejte, da gre za začasno stanje. Kupite le nekaj osnovnih kosov, ki vam bodo dali občutek lagodja (vemo, nič ni bolj zoprno, kot kavbojke, v katerih ne moremo dihati).

4. Ne postanite obsedeni s številko na tehtnici

Bodite potrpežljivi, ostanite zvesti svojemu načrtu, poskrbite za gibanje, dovolj spanja, nadzorujte raven stresa in se nikar ne obremenjujte s številko na tehtnici. Zakaj? Ker vas bodo številke na tehtnici hitro spravile v slabo voljo in vplivale na celoten proces hujšanja.

Vaša teža bo v času hujšanja namreč nihala, na kar vpliva več dejavnikov. Med drugim je teža odvisna od tega, koliko vode bo telo zadrževalo, kateri del dneva je, ko se tehtate, in kakšna je raven vaših hormonov.

Poskusite s tehtanjem enkrat tedensko, zjutraj, na tešče in če je mogoče vedno ob isti uri. Na ta način se lahko čez osredotočite na proces in ne na številke.

5. Ne pretiravajte z vadbo

Z ambicioznostjo ni sicer nič narobe, a bodite realistični in začnite počasi. Raziskave so pokazale, da lahko pri nekaterih ljudeh prav (pre)težka vadba na začetku povzroči povečano željo po hrani. Posledično boste težo pridobivali, namesto da bi kilograme izgubljali.

6. Prav tako ne prenehajte z vadbo

Na drugi strani se mnogi, predvsem predstavnice nežnejšega spola, vadbi z utežmi rade izognejo, ko po nekaj tednih treningov teža naraste. Na račun mišic, seveda.

Preden vržete uteži v kot, si preberite naslednje: mišice so 'stroj', največji porabniki energije in zato pomemben dejavnik pri izgubi maščobe.

Poleg tega ženske težko pridobijo mišično maso, ne glede na intenzivnost vadbe z utežmi, kar pripisujemo hormonom.

7. Pozabite na dieto

Diete, predvsem izločevalne, so bile nekoč rezervirane za ljudi, ki so trpeli za specifičnimi zdravstvenimi težavami. Danes so te pravi trend. Kje se skriva težava? Dolgoročno niso učinkovite in lahko celo škodljive.

Izločiti celotno skupino živil, da bi dosegli želeno težo ali sledili novemu trendu v prehranjevanju ni le nezdravo, ampak celo nevarno za vaše telesno in mentalno zdravje. Če v telo na primer ne vnesete dovolj železa na dan, se to na vašem telesu in organizmu ne bo poznalo čez noč; če se mu odrekate več mesecev, pa bo ta pomanjkljivost slej ko prej pokazala posledice.

Poleg tega vaš cilj ni iskanje bližnjic, temveč pravilno oblikovanje obrokov in sprejemanje novih, predvsem pa zdravih navad, ki jim boste zlahka sledili tudi, ko boste želeno težo že dosegli.

Torej, čim manj procesirane hrane, čim manj izločevanja, čim več obrokov, ki vključujejo tako zdrave maščobe, kot ogljikove hidrate in beljakovine. Morda vas bo k temu spodbudil še ta podatek: več kot 90 odstotkov ljudi po zaključku diete znova pridobi ali celo preseže prvotno težo.

8. Ne ignorirajte lakote

S poslušanjem svojega telesa se boste izognili prenajedanju in se naučili, kako na pravi način 'potolažili' prazen želodček. To se seveda ne zgodi čez noč, vendar se sčasoma lahko naučite.

Jesti morate, ko ste le malenkost lačni (in ne potem, ko vas grabi volčja lakota) in prenehati, ko začutite rahlo zadovoljstvo. Če boste poslušali svoje telo, ne boste nikoli pojedli preveč.

9. Ne osredotočajte se na to, česa NE smete jesti

Zakaj bi zapravljali energijo za nekaj tako nepomembnega, ko pa imate pred seboj celo vrsto odlične, super zdrave in slastne hrane? Veliko srečnejši boste, če boste svojo pozornost usmerili v slednjo.

10. Ne obupajte

Ostanite optimistični. Pomagate si lahko tako, da si zastavite majhne in dosegljive cilje. Ko boste dosegli prvih nekaj, bo tudi vaša motivacija večja. Ostanite zbrani. In ohranite zdrave navade.