6 korakov do tanjšega pasu

6 korakov do tanjšega pasu (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
14. 4. 2013

Če se vaš obseg trebuha približuje 88 cm, potem je skrajni čas, da nekaj naredite. Čas je za spremembe in mi vam bomo pri tem pomagali.

Postavite se pred ogledalo in se sprostite. Vzemite krojaški meter in si izmerite trebuh v višini popka. Če se približate ali celo presežete 88 cm, takoj spremenite način prehranjevanja, saj vam preti večje tveganje za nastanek bolezni.

Če delite obseg bokov z obsegom trebuha in dobite rezultat, večji od 0,8, pomeni, da ste podvrženi nalaganju maščobe okoli trebuha.

Rešite se trebuščka v 6 korakih

1. korak

Omejite uživanje sira, rdečega mesa, narezkov in jajc, saj spodbujajo vnetje, povzročeno z visceralno maščobo, ki se nabira okoli trebuha. V nasprotju s podkožnim maščobnim tkivom visceralno mastno tkivo, ki se nalaga okoli trebuha, nastaja globoko v telesu, obkroža organe in prodira tudi v jetra.

Včasih, ko ni bilo dovolj hrane, je bila ta maščoba rezervna energija za 'lačne' dni, in ker je blizu črevesja, se lahko hitro izkoristi. Danes, ko lakota ni več takšen problem, je nagnjenost organizma, da kopiči visceralno maščobo, prava past.

Jetra, ki so infiltrirana in obkrožena z maščobo, začnejo proizvajati vnetne molekule, ki spodbujajo strjevanje krvi in pojavi se tveganje za nastanek kardiovaskularnih bolezni, diabetesa in tumorja. Prav tako upočasnjujejo metabolizem in spodbujajo prekomerno telesno težo.

2. korak

Uporabljajte olivno olje namesto masla in ribe namesto rdečega mesa. Izredno pomembne so maščobne kisline omega 3, ki jih najdemo v lososu, sardelah in inčunih. Stimulirajo proizvod­njo protivnetnih učinkovin, ki izboljšujejo metabolizem lipidov in večajo občutljivost za inzulin ter tako pospešuje izgubo kilogramov.

Mono nenasičene maščobe iz olivnega olja naredijo membrane celic elastične in tako spodbujajo absorpcijo hranljivih snovi.

3. korak

Zmanjšajte uživanje sladkarij, rafiniranih žitaric in alkohola, saj motijo inzulinsko ravnotežje.

Ko pojemo kos torte ali popijemo kozarec vina, trebušna slinavka izloča inzulin, hormon, ki vrne raven glukoze v krvi na normalno vrednost, višek sladkorja pa pretvori v maščobo. Ta hormon sčasoma začne slabo delovati, kar povzroča inzulinsko odpornost, ta pa sladkorno bolezen tipa 2.

4. korak

Uživajte sveže sadje in orehe, ki so bogati z antioksidanti (vitamin C v kiviju in agrumih, betakaroten v meloni, likopen v lubenici, antocijanin v borovnicah, kvercetin v jabolkih in vitamin E v posušenem sadju), saj ti nevtralizirajo proste radikale. Poleg tega preprečujejo lakoto med obroki.

5. korak 

Na svoj jedilnik umestite polnozrnate žitarice in proteine rastlinskega izvora, pa tudi sadje, oreščke in ribe. Vaš idealni obrok bi sestavljalo: 50 % zelenjave, 25 % polnozrnatih testenin in 25 % inčunov, skuše ... Namesto ribe lahko izberete belo meso.

6. korak 

Ukvarjajte se s športom. Maščoba okoli trebuha je zelo občutljiva za aerobno vadbo, kot je kolesarjenje, tek ali plavanje.

Najnovejše raziskave so pokazale, da so zelo učinkovite tudi vaje z utežmi, zlasti z lahkimi. Med ponovitvami delajte premore.

Najboljše bi bilo, da med tednom izmenjujete različne telesne aktivnosti, za najboljši rezultat pa je najbolje, da ste telesno aktivni od 30 do 45 minut.

Iz revije Lisa

Preberite tudi Živila, ki pomagajo zmanjšati obseg pasu