6 nasvetov, kako vzgojiti aktivne otroke in družino

6 nasvetov, kako vzgojiti aktivne otroke in družino (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
8. 6. 2016

Ko razmišljamo o zdravju in zdravem, močnem srcu, je pomembno, da mislimo tudi na kardiovaskularno zdravje prihodnjih generacij.

Študija iz preteklega leta je pokazala, da imajo predebeli otroci in najstniki veliko bolj zamašene arterije pri 45 letih kot njihovi aktivni in vitki vrstniki. To pa pomeni, da lahko veliko prej kot njihovi starši zbolijo za srčno-žilnimi boleznimi.

1. Aktivirajte družino

Seveda si vsi želimo, da bi bili naši otroci zdravi in v dobri kondiciji. A včasih je prav težko loviti ravnotežje med družino, delom in rekreacijo. A vseeno zdrave, aktivne osnove pomagajo in so odličen primer dobre popotnice za življenje. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, kako otroke vključiti v aktivnosti.

2. Načrtujte aktivnosti na prostem

Ob koncih tedna določite dan, ko bo vsa družina aktivna. Pojdite na primer plavat ali na pohod, lahko odigrate družinsko nogometno tekmo, pozimi lahko smučate in drsate, poleti veslate ali supate, kar je zelo moderno zadnja leta.

Nekaj idej: Kolesarske ture za vso družino

S seboj vzemite košaro za piknik z zdravimi prigrizki in vodo. Boste videli, da se v prijetnem ozračju prav nihče ne bo upiral aktivnemu druženju.

3. Skupaj na organizirano vadbo

Morda bi lahko našli fitnes klub ali društvo, kjer bi lahko vadili s svojim otrokom. Za majhne otroke tako ali tako obstaja skupna vadba s starši, zagotovo pa se bo našlo kaj za starejše otroke.

4. Preuredite družinsko sobo

Velikokrat je dnevna soba pravi center družinske lenobe: udoben kavč, televizija, kavna mizica, prav nič ni tam, kar nas bi spodbudilo h gibanju. No, morda pa lahko spremenite nekaj malega, v kot postavite kakšno podlago za jogo in ročke za telovadbo.

Načrtujte čas za telovadbo, ko ima vsa družina čas. Če imate prostor, dodajte še sobno kolo in morda tekač.

5. Naj opravila postanejo zabava

Lahko pa v aktivnost in zabavo spremenite vsakodnevne dejavnosti. Na primer vsa družina naj psa pelje na dolg sprehod, skupaj obesite perilo, ob glasbi čistite in plešite. Tudi obisk trgovine je veliko bolj zabaven z rolerji ali z rolko.

Poglejte si video, kako mamica med pospravljanjem naredi cel trening!

Vse stvari lahko spremenie v spontano gibanje.

6. Načrtujte obroke

To ni ravno nasvet za aktivno življenje, a zdrava prehrana je vsaj toliko pomembna za zdravje kot redno gibanje. Vso družino navdušite nad zdravim in okusnim prehranjevanjem, skupaj poglejte, kje se skriva največ vitaminov in s katero hrano bodo otroci postali veliki in močni. Naj otroci sami izberejo, katero sadje in zelenjavo bodo jedli, sodelujejo pa naj tudi pri pripravi.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri