9 dobrih razlogov, da včasih izpustite vadbo

9 dobrih razlogov, da včasih izpustite vadbo (foto: Profimedia) Profimedia
6. 8. 2021

Tudi pri vadbi včasih velja znano pravilo, da je manj več. In tu je 9 dobrih razlogov, zakaj morate včasih vadbo izpustiti.

Nikakor ne svetujemo, da nehate telovaditi, a morate v svoj urnik vključiti tudi dneve počitka, po potrebi pa celo tedne.

Še vedno niste prepričani?

Naštevamo 9 razlogov, zakaj se morate včasih ustaviti.

1. Med počitkom se mišice krepijo

Dvigovanje uteži v mišicah povzroči manjše raztrganine (mikro poškodbe), ki se lahko zacelijo samo med počitkom. Ta obnovitveni proces mišice okrepi, da postanejo še močnejše.

Čeprav je pomembno, da jih z vadbo krepimo, ker s tem vzpodbudimo beljakovine, ki sodelujejo pri krepitvi mišic, pa je prav tako pomembno tudi to, da telesu naklonimo dovolj časa za okrevanje.

2. Prekomerni trening lahko povzroči blokado

Prepogosta ali preveč intenzivna vadba lahko vodi v prekomerno izgubo telesne teže, a se ljudje ne zavedajo, da lahko učinkuje tudi obratno. Zahvaljujoč prirojenemu obrambnemu mehanizmu v telesu lahko pri hujšanju naletite na blokado oziroma se lahko celo zredite (kar nima ničesar opraviti s povečano mišično maso).

3. Lahko se poruši menstrualni cikel in povzroči amenorejo

Morda teta s Krvavca res ni vaša najljubša obiskovalka, a jo poskušajte dojemati kot indikator svojega zdravstvenega stanja. Njena prisotnost pomeni, da je telo v dovolj dobrem stanju, da lahko ustvari in donosi dojenčka, njena odsotnost pa nakazuje težave, še posebej, če je izginila za tri oziroma več mesecev.

Nižja raven estrogena lahko povzroči tudi izgubo kostne gostote, zato boste še šibkejši in bolj podvrženi poškodbam.

4. Imate težave s spanjem? Morda pretiravate s treningom.

Če potrebujete več spanja, da bi lahko zdržali trening, oziroma ne morete zaspati tudi takrat, ko ste zelo utrujeni, pomeni, da je nekaj narobe. Morda pretiravate s treningi?

5. Prekomerno treniranje lahko povzroči razpoloženjska nihanja

Vadba lahko odpravlja depresijo – raziskave so pokazale, da učinkuje prav tako kot zdravila proti blažji depresiji. Tudi pri tekačih lahko neizmerno izboljša njihovo razpoloženje ter posledično zmogljivost.

Preveč telovadbe pa lahko učinkuje tudi obratno; zaradi urnika treningov lahko povzroči anksioznost, zaradi kronične utrujenosti pa depresijo.

6. Več telovadbe pomeni tudi večji apetit

Povezava med vadbo in lakoto ni nobena znanost. Bolj intenzivno trenirate, več energije bo telo potrebovalo, da bo lahko zdržalo napor in naraščajočo lakoto.

Ženske se pogosto bojijo, da se bodo zaradi manj kardio vadbe zredile, a v resnici ne gre tako. Lakota se ponavadi zmanjšuje v skladu z vašim lažjim urnikom vadbe, zato tudi ne boste čutili potrebe, da bi telo pogosteje hranili.

7. Ves čas se vam bo zdelo, da ste povsem izčrpani

V porastu energije, ki nam ga nakloni intenzivna vadba, vsi uživamo, a več vadbe ne pomeni vedno tudi več energije. Če ste zaradi vadbe popoldne redno povsem sesuti oziroma se čez dan vlečete, ker ste tako utrujeni in se zaradi bolečin komaj premikate, potem nedvomno pretiravate.

Prisluhnite telesu. Če vam sporoča »v takšnih bolečinah sem, da se bojim sesti na stranišče«, intenzivna vadba nedvomno ni pravi odgovor.

8. Prekomerni trening pogosto vodi v izgorelost

V življenju gre pravzaprav za ravnovesje. Vsi imamo omejena sredstva – čas, energijo, denar, fizične zaloge – če jih pri vadbi porabimo preveč, lahko to vodi v izgorelost.

Raje se lotite zmernega vadbenega načrta, ki bo ustrezal vašemu urniku in ciljem, kot da bi se na vso moč zagnali in po mesecu dni odnehali. Vadba je življenjski cilj in vas mora osrečevati. Zato poskušajte najti ravnovesje, ki vam ustreza – tako vašemu telesu kot življenju.

9. Požrlo vam bo tudi dragoceni prosti čas

Tudi če odmislimo zdravstvene težave, vsakodnevna dolgotrajna vadba predstavlja precejšnje breme.

Zato je pomembno, da čas namenite tudi drugim stvarem, ki izboljšujejo kvaliteto življenja, denimo druženju s prijatelji in družino, učenju novih stvari, manikuri oziroma celo predajanju skrivni odvisnosti od nadaljevank.

Preberite še: