Bi morali kardio izvajati pred ali po vadbi z utežmi?

Bi morali kardio izvajati pred ali po vadbi z utežmi? (foto: Profimedia) Profimedia
12. 5. 2022

Če bi vprašanje postavili petdesetim in jih nato vprašali še, zakaj menijo, da je tako, bi verjetno dobili 50 različnih razlogov. 

V fitnes svetu je zakrožil trend, kjer prevladuje naslednje mnenje: kardio vadba pred utežmi je najboljša za izgubo maščobe in kardio vadba po vadbi z utežmi je boljša, če je vaš cilj pridobivanje moči

»To je napačno,« je na svojem Instagramu zapisala osebna trenerka Anna Victoria. Po njenih besedah je »izguba maščobe posledica energijskega ravnovesja ob koncu dneva (deficit vs. presežek), kardio pa je preprosto eden od načinov za dosego tega (čeprav je s pravilno prehrano najbolj učinkovito). 

Tudi pri posameznikih, ki trdijo, da je takšen pristop deloval pri njih, velja enako. »Uspelo jim je, ker jim je to pomagalo ustvariti energijski primanjkljaj, ne zato, ker so kardio izvajali pred vadbo z utežmi.«

Izvajanje kardio vadbe kot ogrevanje pred vadbo z utežmi je sicer odlično, »toda intenzivna kardio vadba pred utežmi lahko izčrpa vašo energijo do točke, da ne boste mogli vzdrževati pravilne forme, mišične aktivnosti in na splošno dati vse od sebe pri dvigih, kar lahko negativno vpliva na napredek,« opomni osebna trenerka. Več mišic namreč = učinkovitejša poraba energije. 

Zadnje podpira tudi študija, objavljena v The Journal of Strength and Conditioning Research. Raziskovalci so ugotovili, da je izvajanje karida (tek ali kolesarjenje) pred dvigovanjem uteži dejansko omejilo količino ponovitev, v primerjavi z dvigovanjem uteži brez predhodne kardio vadbe. 

A tudi če je vaš cilj izguba maščobe, ne zanemarjajte treninga za moč, svetujejo strokovnjaki. 

Zaključek: 

Veliko opcij je – in s tem ni seveda nič narobe. Ne glede na to, ali gre za kardio pred ali po treningu za moč – delajte tisto, v čemer najbolj uživate. Oziroma poiščite vadbo, ki odgovarja vam, vašemu urniku in vašemu cilju. Pri tem le ne pozabite na uravnoteženo prehrano in pravilno izvajanje vaj.

Vir: Anna Victoria Instagram