Če lahko naredite toliko sklec, boste verjetno živeli dlje

Če lahko naredite toliko sklec, boste verjetno živeli dlje (foto: Profimedia) Profimedia
5. 4. 2019

Vas skrbi, ali ste nagnjeni k odpovedi srca? Število sklec, ki jih lahko naredite, naj bi bilo dober pokazatelj.

Sklece so za marsikoga brutalna stvar, vendar so zelo pogost del treninga zaradi enega samega razloga: pomagajo vam učvrstiti najrazličnejše mišice na rokah, nogah in na trupu.  

Študija, ki so jo objavili v JAMA Open Network razkriva, da je sposobnost izvajanja sklec povezana s tveganjem za boleznimi srca in ožilja.

Jih lahko naredite vsaj 11?

a)    Ni problema!

b)    Joj … to je kar malo preveč.

Na Harvardski Univerzi so preučevali več kot 1000 gasilcev, ki so bili podvrženi različnim fizičnim treningom, vključujoč sklece. Izsledki raziskave so pokazali, da so tisti, ki so z lahkoto naredili po 40 sklec mnogo manj dovzetni za nastanek srčnih bolezni od tistih, ki so jih zmogli le 10.

Dr. Christopher Kelly, M.D., kardiolog zdravstvenega centra na Univerzi v Kolumbiji, ki ni bil udeležen pri raziskavi, pa pravi: »Če ne morete narediti desetih sklec to pomeni, da ste v slabi formi

Študija je moške razdelila v pet skupin glede na njihovo sposobnost izvajanja sklec: 0 do 10, 11 do 20, 21 do 30, 31 do 40, in nad 40.

Primerjali so zdravje srca dveh moških iz prve skupine s tistimi iz drugih skupin. Niso pa se ukvarjali s tem, ali so imeli moški, ki lahko naredijo po več kot 40 sklec manj srčnih težav kot tisti iz skupine, ki naredi od 11 do 20 sklec, je še komentiral Kelly.

Poudaril je še, da je raziskava vključevala samo belce. »Torej študije ne moremo aplicirati na vse tiste, ki niso belci, niti na ženske,« je še dodal.

Glede na to, da je bila raziskava opazovalne narave, tudi ne moremo zaključiti, da sposobnost izvajanja več kot 40 sklec jamči zdravo srce.

»Upoštevati je treba tudi krvni pritisk in raven holesterola,« opominja Kelly in svetuje, da naj se tisti, ki ne zmorejo 10 sklec oglasijo pri zdravniku in preverijo splošno zdravstveno stanje.

Seveda obstajajo povsem zdravi moški, ki lahko brez težav pretečejo 3 kilometre, a ne blestijo pri sklecah. »Treba je vzeti v zakup, da je študija pač zajemala točno to vrsto vadbe, lahko pa bi merili tudi skoke ali počepe,« je povedal Kelly.

Največ, kar lahko naredite za svoje zdravje, je, da jeste zdravo hrano, skrbite za nizek krvni pritisk in redno telovadite (vključujoč sklece ali pa ne).

Preberite še:

Vir: Men's health

Foto: Profimedia