Če pri vadbi uporabljate uteži, se vam obetajo takšni rezultati (prepričamo tudi ženske)

Če pri vadbi uporabljate uteži, se vam obetajo takšni rezultati (prepričamo tudi ženske) (foto: profimedia) profimedia
15. 11. 2021

Pri vadbi bi morali večkrat poprijeti za uteži, ne glede na to ali ste ženska ali moški. Povemo vam, zakaj. 

Vsi, ki redno uporabljate takšne in drugačne uteži, boste zagotovo prikimali ob teh dobrih posledicah: 

Okrepljen imunski sistem 

Vzdrževanje teže in lep videz še zdaleč nista edina razloga, zakaj v vadbo vključiti uteži. Te lahko pomagajo tudi okrepiti imunski sistem, kar je trenutno zelo pomembno. Z rednim dvigovanjem uteži poskrbite za normalen krvni pritisk in nadzorujete raven inzulina ter s tem pomagate telesu, ko se bori z virusi in bakterijami. 

Na dolgi rok pa to pomeni manjše tveganje za srčno-žilne bolezni, diabetes in celo nekatere oblike raka. 

Boljše delovanje možganov

Redna vadba z utežmi lahko prispeva k izboljšanju spomina, osredotočenosti in  odzivnosti. Pravzaprav kadar potrebujete prevetritev, pomaga katerakoli fizična aktivnost, saj spodbudi del možganov, imenovan hipokampus, ki je zadolžen za pomnenje, kratkoročni in prostorski spomin. 

Več testosterona - boljše spolno življenje

Ženske ne preskočite te točke, saj je pomembna tudi za vas. Četudi je v ženskem telesu manj testosterona kot v moškem, je za oba spola pomembno, da obdržijo normalno raven le-tega. Poleg tega hormon skrbi za povečan spolni nagon in višji libido, ponovno - tako pri moških kot pri ženskah! 

Lahko torej rečemo, da se vam obeta bolj živahno spolno življenje. 

Odpravite nihanje razpoloženja

Pravzaprav se je izkazalo, da dvigovanje uteži lahko anksioznim in depresivnim ljudem v nekaterih primerih pomaga bolj kot zdravila. Še bolje je, da nima negativnih stranskih učinkov. Za sproščanje endorfinov (hormonov sreče), ki dvignejo raven fizične in mentalne energije, lahko izberete katerokoli vadbo, ko pa ste še posebej v stresu, izberite uteži. Bile naj bi namreč najbolj učinkovite pri sproščanju stresa in negativnih čustev, poleg tega vam zbranost ne bo dovolila, da bi mislili na kaj drugega kot na potiske uteži. 

Boljša samozavest in samopodoba

Ko boste gledali, kako se vaše telo iz dneva v dan oblikuje, je bolj čvrsto in izgubite kakšen kilogram, se boste v svoji koži počutili bolje. To se bo opazilo tudi na zunanjosti in vam pomagalo na vseh področjih. 

Poleg tega boste poskrbeli za lepšo držo, kar pomeni brez bolečin v hrbtu in vratu. Lažje boste shajali z dnevnimi fizičnimi opravili in brez težav pomagali prijatelju pri selitvi omar in kavča. Za konec še to: ljudje, ki redno telovadijo, naj bi živeli nekaj let dlje od tistih, ki celo življenje sedijo ali ležijo na kavču.