To se lahko zgodi, če po zelo intenzivnem treningu pijete vodo!

22. 7. 2016 | Vir: Lisa
Deli
To se lahko zgodi, če po zelo intenzivnem treningu pijete vodo! (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Voda je poleg kisika najpomembnejša za življenje. Je sestavni del večine živil in našega telesa, kjer služi kot topilno in transportno sredstvo.

Vodo vase vnašamo v obliki hrane in pijače. Približno polovico je dobimo s hrano, polovico pa s pijačo, nekaj malega pa jo nastane tudi v našem telesu med delovanjem metabolizma.

Ko nam je vroče, telo ohranja svojo temperaturo tako, da odvaja vodo (znojenje). Zaradi tega vsi vemo, kako pomembno se je hidrirati, zlasti med športno aktivnostjo, ko lahko v eni uri izgubimo tudi do 3 litre znoja!

S hrano in pijačo moramo tako nadomestiti izgubljeno tekočino, tudi če ne čutimo žeje, saj se med telesno aktivnostjo naša energija preusmeri v delovanje mišic, delovanje preostalih organov pa postane sekundarnega pomena, zato lahko žejo občutimo, ko smo že dehidrirani. Predvsem pri športnikih se občutek žeje pojavi pozneje, ko mišice že ne morejo več delovati na vso moč.

Vendar smo vse to več ali manj že vedeli ...

Redko kdo pa ve, da po ZELO intenzivnem treningu, ko izgubimo ogromno znoja, čista voda ni najboljša za rehidracijo, v nekaterih primerih je celo nevarna! Pri nadomeščanju izgubljene telesne tekočine lahko pride do zastrupitve z vodo (hiponatremije).

Med ZELO intenzivnim znojenjem (zaradi vročega okolja, savne in daljše telesne aktivnosti - 90-120 min) poleg vode izgubljamo tudi nekatere pomembne minerale v telesu, kot so natrij, kalij, magnezij in nekatere druge soli. Ključen pri tem je predvsem natrij, saj lahko na liter izgubljenega znoja izgubimo tudi do 2 grama natrija (kot vemo, sol vsebuje natrij, zato je koža ob znojenju slana).

Zato pitje čiste vode, brez vitaminov in mineralov, lahko povzroči še več znojenja, kar pomeni še večjo žejo, izgubljenih mineralov pa ne nadomestimo. Nastopijo lahko vrtoglavica, slabost, glavobol, bruhanje in izguba orientacije.

Kako to preprečiti?
  • Piti je treba elektrolitske napitke (najboljši so tisti, ki se jih kupi v lekarni)
  • Pri dolgotrajnih aktivnostih uživamo napitke z natrijem (2 grama soli na liter napitka).
  • Na vroče dneve, ko planiramo športno aktivnost, jemo bolj slano hrano (NE velja za bolnike s hipertenzijo oz. za vse tiste, ki imajo zvišan krvni tlak).

Hidracija je med športno aktivnostjo potrebna vsakih 30 minut, ne glede na žejo.

Napisal: Jan Veleušič, športni in osebni trener

Za pomoč in vprašanja pišite na info@sportnaklinika.si. Za več preverite na Facebook Športna klinika in sportnaklinika.si.

Preberite še: 3 razlogi, zakaj ne bi smeli nikoli ponovno uporabiti plastenke