Kako hitro ublažiti krč v mečih

Kako hitro ublažiti krč v mečih (foto: Profimedia) Profimedia
19. 12. 2015 Vir: Lisa

Gotovo ste se že kdaj soočili s prebadajočo bolečino, ki se sredi noči razleze po nogi – s krčem v mečih! Pomaga le, da vstanemo, naredimo nekaj vaj ali pa se dobro pretegnemo.

Ali telesu manjka magnezija?

Če je vroče ali se ukvarjamo s športom, z znojenjem izgubimo veliko magnezija. Če njegovih zalog ne napolnimo znova, se lahko kaj hitro pojavi pomanjkanje. Magnezij je namreč zelo pomemben za delovanje mišičnih tkiv. Če ga primanjkuje, je moteno napenjanje in sproščanje mišic. Dnevno potrebujete od 350 in 400 mg železa.

Preverite 8 najpogostejših znakov pomanjkanja magnezija

'Sol notranjega miru' popijte zvečer in z njegovo pomočjo boste tudi lažje zaspali.

Potrebe po magneziju se povečajo tudi, če ste pod stresom. Pomanjkanje lahko preprečite s pitjem mineralne vode, ki vsebuje magnezij (približno 100 mg/liter).

So vzrok težave z venami?

Če vas pogosto pestijo krči v mečih, se lahko težava skriva tudi v krčnih žilah. V tem primeru imate utrujene in težke noge, v njih čutite občutek napetosti, zvečer pa vam pogosto otečejo še gležnji.

Pomagate si lahko tako, da zvečer noge dvignete v višji položaj, da kri steče. Hladni oblivi ne osvežijo le stopal in nog, temveč poskrbijo tudi za skrčenje razširjenih žil. Pri težavah z venami dobro in učinkovito pomagajo naravna zdravilna sredstva iz divjega kostanja.

Je kriva sladkorna bolezen?

T. i. polinevropatija je motnja več živcev, predvsem v nogah in spodnjih okončinah, ko po telesu čutimo gomazenje ali pekočo bolečino. Običajno sta prizadeti obe nogi.

Dodatno se lahko pojavijo še krči v mečih. Kot najučinkovitejše zdravilo se je izkazalo znižanje sladkorja v krvi.

Ublažitev krča v mečih

Raztezanje noge najbolj učinkovito ustavi širjenje krča po mečih.

Primite palec na nogi in ga z vso močjo potegnite proti golenici. Če se krč pojavi, ko sedite ali ležite, je najbolje vstati in se malo sprehoditi. Trdno stopajte na tla ali pa se s peto uprite v steno.

Tudi z masažo meč in toplo kopeljo boste lepo sprostili napeto mišico.

Namig: živila, bogata z magnezijem, kot so polnozrnati izdelki, veliko sadja in zelenjave, na primer banana, papaje, krompir in koleraba, pomagajo, da znova napolnite zaloge vitalnih snovi in se tako izognete neprijetnim krčem.

Preberite tudi 10 načinov, da sami testirate svoje zdravje