Jutranja vadba vam bo razkrila te čudovite skrivnosti

Jutranja vadba vam bo razkrila te čudovite skrivnosti (foto: profimedia) profimedia
30. 7. 2018

Jutranja vadba je, vsaj na začetku, velik izziv, saj morate poleg zgodnjega vstajanja pripraviti telo na rekreacijo. A se bo trud poplačal, ko boste počasi odkrivali lepe plati te zdrave navade.

Če ste navajeni zgodnjega vstajanja, je to zagotovo prednost, vendar ni tako lahko, kot izgleda. Zbuditi se uro prej kot običajno bo vsaj na začetku velik izziv, zato že zvečer poskrbite za nekaj stvari:

  • pripravite oblačila za trening in pred vrata postavite tekaške čevlje;
  • vnaprej razmislite, kaj boste jedli pred in po treningu ter večino pripravite že zvečer;
  • pripravite kavni avtomat ali posodo za kavo, če brez nje ne morete zapustiti hiše;
  • načrtujte vadbo, da boste točno vedeli, kaj vas čaka;
  • nastavite budilko in ne pritisnite gumba za dremež.

Lažje je reči kot storiti, vendar vam bodo te stvari pomagale, da bodo jutra stekla gladko. Ko boste osvojili rutino in se podzavestno pripravili na vadbo, boste imeli čas za opazovanje prebujanja dneva in za tiste majhne stvari, ki jih lahko vidite le zjutraj. Sončni vzhod, mrak, prazne ulice in tišina. Podrobnosti vas bodo navdušile in pokazale, da so jutra čudovit del dneva.

Če se prvič odločate za jutranjo vadbo, verjetno še ne veste, kako se telo odziva na zgodnje vstajanje. Predvsem pri teku se pogosto zgodi, da morate nujno poiskati stranišče, zato je priporočljivo, da potrebo opravite prej. Če imate s tem težave, prilagodite večerno prehrano (prigrizki tik pred spanjem, pozna večerja) ali najdite pot, ki bo vodila mimo javnih stranišč, oziroma blizu doma, da se kadarkoli lahko vrnete. S tem boste bolje spoznali svoje telo in odgovorili na njegove potrebe.

Dnevi za počitek so obvezni in takrat telesu zares ponudite možnost, da si opomore in se pripravi na nove podvige. Še vedno se lahko odpravite na krajši in počasnejši tek, ki vas ne izčrpa, ali sprehod s hitro hojo. Vsekakor pa na proste dni ne merite časa in razdalje ter ne postavljajte rekordov. Takrat raje uživajte v naravi in vsem, kar vas obdaja, če opravljate vadbo zunaj. Jutra izkoristite za čudovite sončne vzhode, prebujanje narave, pozdravljanje gozdnih živali, ki se čez dan ne prikažejo. V miru spijte skodelico kave in dan začnite z nasmehom.

Sprva bo težko, še posebej tisti del, ko se morate spraviti izpod tople odeje, s časom pa bo tudi telo začelo oboževati zgodnje ure, kar boste opazili pri svojem počutju. Ne boste se več zbudili z jezo in obupom, ampak z vznemirjenjem, kaj vam bo prinesel nov dan.