Kako izgubiti maščobo na spodnjem delu trebuha

Kako izgubiti maščobo na spodnjem delu trebuha (foto: Profimedia) Profimedia
4. 9. 2018

Verjetno eno najpogostejših vprašanj, ki jih dobimo na elektronski naslov. Ja, hujšanje in izgubljanje odvečne maščobe okoli pasu ni šala. Vendar ni nemogoče. Tu so preprosti nasveti, ki delujejo. Preverjeno.

Verjetno res obstajajo ljudje, ki si lahko brez skrbi večkrat na teden privoščijo pico, pivo in še kaj sladkega po vrhu, pa njihov pas ostaja vitek. A to ne velja za večino od nas. Tisti, ki so kdajkoli imeli težave z odvečno maščobo na trebuhu in izgubljanjem, tudi vedo, da to ni lahka naloga. Vendar ni nemogoče in za dober rezultat ne potrebujete nič čarobnega.

Vse to že poznate ...

Prva pomembna stvar, ki jo morate sprejeti, da bo preobrazba uspešna

Maščobe ne morete izgubiti lokalno, na enem, točno določenem delu telesa. Z izvajanjem trebušnjakov tako ne boste nič vitkejši v pasu, zato z njimi ne izgubljajte časa. Vključite gibanje, kakršnokoli, ker vam bo to prineslo rezultate. 

Visceralna maščoba vs. podkožno maščevje

Maščoba se v telesu shranjuje v dveh oblikah:

  • kot visceralna maščoba (med organi in v organih) in
  • v obliki podkožnega maščevja.

Vsaka ima na naše zdravje drugačen učinek. Visceralna maščoba, ki se nabira okoli pasu, ni neprivlačna samo z estetskega vidika, ampak je tudi nevarna, kar potrjujejo zdravstvene študije. Povezujejo jo z diabetesom, hipertenzijo, srčnim popušanjem, zamaščenostjo jeter in je kriva za več različnih obolenj za rakom.

Razlogi za pridobivanje maščobe na trebuhu so različni. Delno je gensko pogojeno, na splošno pa velja, da je osnovni vzrok neravnovesje med zaužito in porabljeno energijo – nepravilna prehrana in premalo gibanja torej.

Preverimo najboljše nasvete, kako zmanjšati obseg pasu.

Kako se prehranjujete?

Pravijo, da se trebušne mišice klešejo v kuhinji. Drži. Prav tako tudi dejstvo, da ne morete izničiti slabe diete.

Vse stroge in trenutno popularne diete zamenjajte z uravnoteženo prehrano – ta vključuje kompleksne ogljikove hidrate, beljakovine, vlaknine in zdrave maščobe - in poskrbite za redne obroke.

Telo torej ne sme biti lačno, za normalno delovanje potrebuje vsa hranila, vendar pa ni vseeno od kod in koliko jih dobi. Zato, če jeste riž in testenine, jejte polnozrnate, vključite visoko proteinska živila (ribe, piščančje meso …), vključite vlaknine (kvinoja, leča, stročnice, zelenolistna zelenjava …) in zdrave maščobe (oljčno olje, avokado, oreščki …) – v zmernih in primernih količinah.

Pri tem na pozabite na vodo. Poskrbite za ustrezno hidracijo. Dehidracija prispeva k napenjanju – telo zadržuje vodo, zaradi česar se boste počutili napihnjeno.

Kako trenirate?

Čas je za gibanje. Hoja, tek, plavanje, vadba za moč, visoko intenzivna vadba … Katerakoli aktivnost, s katero boste dvignili srčni utrip, bo pripomogla k porabi odvečne maščobe.

Vadba, ki jo boste izbrali, naj bo primerna stopnji vaše fizične pripravljenosti. HIIT velja za zelo učinkovito vadbo, vendar če do zdaj niste bili aktivni, vam je ne priporočamo. Začnite s hojo, dodajte tek, vključite vaje za moč, bolje pripravljeni pa se boste sčasoma lahko lotili tudi intenzivnejših vadb.

Pomembo: vaj za moč ne izpuščajte – potrebujete namreč mišično maso (seveda ne govorimo o mišicah neverjetnega Hulka). Mišica je tista, ki porablja odvečne maščobe.

Vaje: naj zajamejo vse mišične skupine.

Vaje za krepitev (spodnjih) trebušnih mišic, ki jih lahko vključite v vadbeni program, preverite na povezavah:

Preverite tudi: Tek in hujšanje: 8 zlatih pravil za tekače začetnike

In preberite: