Kako na novo začeti z vadbo?

Kako na novo začeti z vadbo? (foto: profimedia) profimedia
4. 9. 2018

Jeseni smo ponovno zasuti z vsemi možnimi vrstami vadbe, ponudbami fitnesov in drugih športov. Če ste se odločili, da boste na novo vzpostavili športno rutino, ne pozabite na nekaj stvari.

Analizirajte preteklost

Izberite obdobje, ko ste se redno ukvarjali s športom in razmislite, kakšne napake ste naredili. Morda ste preizkusili jutranjo vadbo in se pred tem preveč najedli, se odpravili na tek v napačnih športnih čevljih ali pa vam vadba v določenem delu dneva najbolj ustreza. S tem se boste izognili ponavljanju vedno istih napak.

Vodite dnevnik aktivnosti - tokrat zares!

Vedno ste prišli do zaključka, da vadb ne potrebujete beležiti, saj si boste vse zapomnili in v mislih spremljali napredek. Ne glede na vaše umske sposobnosti, si tokrat zares omislite dnevnik vadbe, ki vas bo “prisilil” tudi v to, da treninge načrtujete vnaprej. Poleg tega boste hitro opazili napredek ali pa napake, ki jih drugače ne bi zaznali. Na koledarju pa že sedaj označite vse športne dogodke, ki se jih nameravate udeležiti, in tudi dan, ko morate začeti z intenzivnejšo pripravo.

Dodajte še prehrano

Saj veste, da zdrav življenjski slog ne bo dosegljiv brez pravilne prehrane, ki bo napolnila vaše zaloge energije po in pred treningom ter vam že zjutraj dala dovolj moči za dober začetek dneva. Zato iz kuhinje pospravite sladkarije in ostale nezdrave prigrizke ter jih nadomestite z zdravimi živili. Založite se tudi s kakšnim novim receptom za sladice, ko si boste zaželeli kaj sladkega. Mi imamo radi naslednje:

Poiščite podporo

Ko začenjate znova, ste motivirani in pripravljeni na vse izzive, vsaj tako mislite. Slej ko prej pa bo prišel dan, ko se vam ne bo ljubilo na vadbo in boste raje kot zelenjavno juho prigriznili hamburger iz restavracije s hitro prehrano. Takrat potrebujete prijatelja ali družinskega člana, ki vas bo opomnil, zakaj se trudite in vedel, kako vas spet usmeriti na pravo pot.

Cilji naj bodo dosegljivi

Cilji, ki jih zastavite v športu, so podobni novoletnim zaobljubam: oboje mora biti dosegljivo, drugače boste odnehali že po nekaj tednih ali celo dnevih. Če ste z določeno aktivnostjo šele začeli, ne pretiravajte pri zastavljanju mejnikov, saj jih lahko kasneje, ko boste videli, kako vam gre, še prilagodite. Vseeno pa izbirajte priložnosti, ki vam bodo v izziv in jih ne boste dosegli zlahka.

Tu je še nekaj idej za različne vrste vadbe, da boste tudi tokrat preizkusili kaj novega: