Kateri šport je najboljši za hujšanje?

14. 12. 2016
Deli
Kateri šport je najboljši za hujšanje? (foto: Profimedia)
Profimedia

Športna aktivnost in uravnotežena prehrana - najboljša kombinacija za izgubljanje kilogramov. A kateri šport izbrati?

Najučinkovitejša vadba, ki pomaga kuriti maščobe, je kombinacija kardio treninga in treninga za moč.

1. Tek

Enostavna, a zelo efektivna športna aktivnost, ko gre za porabljanje kalorij.

Predlagamo intervalni trening - zaporedje tekov in vmesnih počitkov. Pričnite z lahkotnim tekom, nato pa izmenjaje izvajajte 60 sekund sprinta, 60 sekund lahkotnega teka. Kako dolgo boste tekli, je odvisno od vaše pripravljenosti, dovolj pa bo že 8 minutni trening.

Koliko kalorij/kilometer pa porabite pri zmernem teku? Teža (kg) x 0,85 = ____ kcal/zmerno hitro pretečen kilometer.

2. Kolesarjenje

Morda kolesarjenje zunaj trenutno res ni najboljša izbira, z izjemo toplejših sončnih dni. Če imate možnost sobnega kolesa, ga brez težav koristite. V eni uri zmernega kolesarjenja (na sobnem kolesu) boste porabili 250 in več kalorij. Še bolj učinkovita vadba pa je kratka in intenzivna.

3. Hoja

Hitra hojo, pešačenje, hoja v hrib, hoja po stopnicah ... Aktivnost, ki odlično oblikuje noge, zadnjico ter pomaga izgubiti obročke na trebuhu. Hoja po stopnicah ali neravnem terenu je odlična za kurjenje maščob.

4. Veslanje

Z veslanjem boste aktivirali mišice celega telesa. Za boljši rezultat izvajajte več serij z višjo intenzivnostjo (od 4 do 8 minut), vmes pa 2 minuti veslajte lahkotno oz. tako, da se srčni utrip ne bo popolnoma umiril. Pazite na izvedbo - gibanje mora potekati tekoče in brez prekinitev.

5. Skakanje

Kakršnokoli skakanje - čez kolebnico, na trampolinu ... S preskakovanjem kolebnice lahko porabite tudi do 700 kalorij.

Kolebnica je odličen kardio pripomoček. Po desetih minutah skakanja boste popolnoma premočeni, s preskoki boste prebudili vse mišice vašega telesa, izboljšala pa se bo tudi vzdržljivost, moč, hitrost in koordinacija.

Odličen je tudi trening, kjer kombinirate počepe in preskakovanje kolebnice.

6. Tenis

Stalno in hitro gibanje. Tenis izboljša koordinacijo telesa, ravnotežje, gibljivost, hitrost in eksplozivnost. Krepi in skladno razvija vse mišice telesa.

V eni uri tenisa naj bi porabili, seveda odvisno od intenzivnosti, od 450 do 900 kalorij in več. Seveda pa morate vedeti, da je tenis tudi zelo psihološki šport, pri katerem je potrebno veliko zbranosti in koncentracije pri visokem utripu, zaradi česar je lahko tudi zelo frustrirajoč.

7. Plavanje

Zima ni razlog, da zaključite s plavanjem.

Plavanje je aktivnost, pri kateri sodelujejo vse mišice, zato nedvomno sodi med najboljše oblike športne aktivnosti. Tudi za tiste, ki bi radi shujšali.

Pri plavanju se morate boriti proti uporu vode, zaradi česar porabite več energije in posledično pokurite več maščob. Poleg tega pa je primeren tudi za tiste, ki imajo težave s sklepi in hrbtenico.

Ena ura plavanaja vam bo odnesla do 800 kalorij (odvisno od vaše teže, spola in intenzivnosti).

8. Trening za moč

Kardio vadba krepi srčno žilni sistem in igra pomembno vlogo pri izgorevanju maščob. Kljub temu ne pozabite na trening za moč.

Za lepo oblikovano telo morate izvajati tudi krepilne vaje. Trening za moč je pravzaprav eden najbolj produktivnih treningov. Mišice pri izgorevanju maščob igrajo ključno vlogo.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ