Kdaj morate v resnici zaužiti športno pijačo?

Kdaj morate v resnici zaužiti športno pijačo? (foto: profimedia) profimedia
9. 6. 2019

Pri hidraciji morate poskrbeti, da se je boste lotili pravilno. Je voda dovolj, ali potrebujete še kaj drugega?

Kadar se odpravljate na vadbo, veste, da boste potrebovali nekaj, s čimer boste ohranjali hidriranost. Pomembno je, kako dolgo boste trenirali in kako intenzivno. Vam bo voda zadoščala ali bi morali poseči po športni pijači? Če se boste odločili za slednjo – boste s tem uživali samo prazne kalorije?

Športne pijače za šport niso nujne, zato jih raje nadomeščajmo z vodo, razen če se lotevamo intenzivne vadbe. Nekatere športne pijače namreč vsebujejo veliko dodanega sladkorja, če se boste lotili samo krajšega, lažjega treninga, pa tovrstnih količin ogljikovih hidratov in elektrolitov ne boste potrebovali.

Natrij, kalij in fosfor so pomembni elektroliti oziroma minerali, ki pomagajo regulirati živce, mišice in raven hidriranosti – vse to pripomore k boljšemu športnemu nastopu. Natrij in kalij mišicam pomagata pri krčenju mišic, fosfor pa povečuje aerobno kapaciteto. Ogljikovi hidrati, kot npr. sladkor, so včasih na slabem glasu, a so v resnici ključni za vaše telo, če se veliko ukvarjate s športom. Ogljikovi hidrati so glavni vir goriva. Telo bo najprej porabilo glukozo v krvi, nato pa še zaloge glikogena v mišicah. Zaloga je precej omejena, zato jo morate nadomestiti s čim drugim, denimo s športno pijačo, sicer bo raven sladkorja v krvi padla in se boste ustavili.

počep

Kaj je torej tisto, kar naj bi pili med športnimi aktivnostmi? 

Priporočilo je takšno: Če telovadite dlje kot 60-90 minut oziroma 45-60 minut zelo intenzivno, vam bo športna pijača pomagala, ker boste za vadbo potrebovali naval energije.

Če vaša vadba ni preveč dolga oziroma intenzivna, bo zadoščala tudi voda, ker telo ne bo izgubilo tako veliko elektrolitov, da bi jih morali nadomestiti s športno pijačo. Zato vam ta ne bi kaj dosti koristila – pridobili bi samo kalorije v obliki sladkorja, ki pa pri zmogljivosti ne pomagajo kaj dosti.