Nasveti, kako boste med in po poletju ostali fit (tudi na počitnicah)

Nasveti, kako boste med in po poletju ostali fit (tudi na počitnicah) (foto: unsplash) unsplash
24. 7. 2020

Če ste se trudili ustvariti vadbeno rutino, da boste poleti fit, ne zavrzite trdega dela in poskrbite, da bo tako ostalo tudi med poletjem in kasneje, ko radi prenehamo s športnimi aktivnostmi. 

Ker se velikokrat zgodi, da začnemo pridno telovaditi spomladi, ker bi se do poletja radi spravili v dobro formo, poleti in v mrzlih mesecih pa to dobro navado opustimo, smo se odločili, da tokrat z nekaj nasveti to spremenimo. 

Sezona vadbe namreč nima začetka in konca, saj traja v vseh letnih časih. 

Ne iščite izgovorov, ampak čas

Vse se da, če se hoče - tudi na počitnicah in na izjemno vroče dni. Poleti boste vadbo morali najbolj prilagajati, saj se boste odpravili na dopust, ali pa bo na dan, ko bi morali telovaditi, vročinska nevihta. Zato izkoristite tudi majhne “luknje” v urniku. 

  • Včasih lahko trening opravite že zjutraj in se izognete vročini, ki prihaja. 
  • Na počitnicah poskrbite, da boste aktivni, tudi če se ne boste držali načrta treningov. Pojdite na hrib in občudujte razgled, plavajte, kolesarite in preživite čim več časa zunaj. 
  • Kadar imate na voljo le pol ure, naredite hitro HIIT vadbo
  • Na dopust vzemite kakšen manjši pripomoček za vadbo ali športna oblačila, saj bo tako obstajala večja verjetnost, da se boste gibali. 
Bodite dosledni

Čeprav ne bo uspelo v celoti, skušajte vseeno v čim večji meri ohraniti vadbeno rutino, kot jo imate običajno. To nikakor ne pomeni, da morate telovaditi vsak dan, ampak zgolj ohranjati enako količino vadbe. Če boste vadbo morali premakniti, takoj določite dan in uro ter poskrbite, da je ne boste izpustili. 

Predvidite, kaj boste počeli na določen dan in temu primerno določite čas za trening, seveda pa ne pozabite tudi na vreme. 

Izkoristite poletje za popestritev

Vsi se včasih naveličamo vaj, ki jih izvajamo že dalj časa, čeprav vemo, da so koristne za telo. Poletje je dobra priložnost, da prilagodite svoje treninge in zamenjate kakšne aktivnosti. Počnite predvsem to, kar imate radi. Če se na primer veselite plavanja, se vpišite na tečaj in se začnite s tem intenzivneje ukvarjati. 

Izognite se vabljivim nezdravim poletnim sladicam

Precej lažje je to reči, kot storiti, še posebej ko se zastrmite v vitrino s sladoledom. Tudi meni s poletnimi koktajli je zelo vabljiv, pa palačinke s posebnimi nadevi in eksotične sladice …

Nikakor ne pravimo, da se morate kar vsemu po vrsti odpovedati. Namesto tega si kupljeno sladico privoščite tu in tam, večino pa naredite sami doma. Ja, tudi sladoled lahko pripravite, pa še čisto lahko je. Tu je nekaj slastnih receptov: 

Zabavajte se

To je najpomembnejše pravilo, če ne želite opustiti vadbe poleti in kasneje. Če se boste imeli dobro in vam bo v užitek, boste tudi jeseni radi skočili na kakšen hrib in decembra ne boste potrebovali zaobljube, da januarja pričnete z vadbeno rutino.