Odgovor razkrit: tako pogosto bi morali v resnici telovaditi – glede na svoje cilje

Odgovor razkrit: tako pogosto bi morali v resnici telovaditi – glede na svoje cilje (foto: Profimedia) Profimedia
24. 2. 2023

Ali vaš urnik vadbe dejansko deluje – kako pogosto bi morali v resnici telovaditi?

Obstaja nekaj jasnih nasvetov, kako pogosto bi morali telovaditi in na ketere vaje bi se morali osredotočiti. Najprej pa morate ugotoviti svoje cilje, svetuje Sohee Lee, trenerka. Pri tem je treba upoštevati tri glavne cilje: splošno zdravje, izguba teže in izgradnja mišic.

Za vsak cilj obstaja optimalno število dni, ki naj bi jih namenili vadbi, pravi trenerka – ne glede na to, ali želite preteči rekordno število kilometrov, se okrepiti, shujšati ali preprosto bolje počutiti.

Kolikokrat na teden bi morali telovaditi glede na tri glavne cilje:

Hujšanje: 3- do 4-krat na teden

Izgradnja mišic: 3-krat na teden

Splošno zdravje: 3- do 6-krat na teden              

Preverite: To je najboljši čas za vadbo, če želite kuriti maščobe (pravi raziskava)                                        

Če želite izgubiti težo in jo dolgoročno vzdrževati, trenerka priporoča vadbo tri- do štirikrat na teden. Takšen urnik pušča dovolj fleksibilnosti, da lahko ostanete na pravi poti teden za tednom in mesec za mesecem. In kot še poudari, dolgotrajna izguba teže nima ciljne črte, zato boste želeli dati prednost takšnemu življenjskemu slogu in ga tudi ohraniti, da obdržite svoje rezultate. 

Toda tu je še en ključni dejavnik: na splošno morate biti aktivnejši, tudi izven telovadnice.

Izkazalo se je, da tisti, ki so aktivnejši – čeprav ne gre nujno za formalen trening, temveč to vključuje druge oblike aktivnosti, kot je denimo hoja po opravkih – uspešnejši pri ohranjanju izgubljene teže. 

VIDEO: Diplomirana kineziologinja nam je v pogovoru zaupala, zakaj je redno gibanje tako zelo pomembno ter kako lahko z majhnimi spremembami naredimo veliko dobrega za naše zdravje in počutje.

Trije ali štirje treningi na teden so prav tako odličen začetek, če želite izklesati nekaj mišic, seveda bodo vaši treningi v tem primeru nekoliko drugačni, kot če se potite, da bi shujšali ali ker želite poskrbeti za boljše splošno zdravje. 

In če je vaša prioriteta splošno zdravje, lahko izberete vadbo, v kateri boste neizmerno uživali – in glede na to, koliko svojega prostega časa želite oz. lahko namenite tej vadbi. 

Bolj je vaš življenjski slog sedeč, več gibanja vključujte v svoj vsakdan, še svetuje tenerka Sohee Lee. Če vaše delo zahteva dolge ure sedenja za mizo, vam bo koristilo, če boste vadbo vključili vsak dan. Če imate fizično zahtevnejšo službo, pa bo morda dovolj trije treningi na teden.

Povzeto po Womens's Helath
Preverite tudi:
Po mnenju trenerja je TA vaja za trebušne mišice učinkovitejša od vaje deska (VIDEO)