Razumevanje 'meritev napredka' in kako naprej, ko se 'ustavi'

Razumevanje 'meritev napredka' in kako naprej, ko se 'ustavi' (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
9. 4. 2014 Vir: Lisa

O tem, zakaj so meritve s tehtnico in merilnim trakom tako pomembne smo že govorili. In tudi o tem, kako jih pravilno izvesti. Naslednji korak je vsekakor pravilno razumevanje izmerjenih rezultatov.

Teža se glede na meritve znižuje počasi in ne nujno iz tedna v teden. Bistveno hitreje pa padajo mere v centimetrih, še najraje v predelu trebuha.

Končni cilj ni nujno najnižja teža s pregovorno petico spredaj, ampak idealne mere glede na višino in genetske predispozicije.

Kateri so najpogostejši scenariji?

  • Tehtnica pokaže –1 kg, meritve obsegov pa pravijo nekaj centimet­rov manj ...

Izgubili ste nekaj vode, nekaj maščobe in verjetno tudi nekaj mišic; seveda pod pogojem, da ste jedli po predpisanem jedilniku in tudi trenirali po svojem programu vadbe.

  • Tehtnica pokaže –600 g, meritve obsegov pa ostajajo enake ...

Izgubili ste nekaj mišic in morda le pikico maščobe – to se bo zgodilo, če ne boste s telesno aktivnostjo telesa opominjali, da mišice potrebuje oz. če boste jedli premalo ali pa zaužili premalo beljakovin.

Lahko pa to tudi pomeni, da ste zadržali svoje mišice in ste porabili oziroma zmanjšali odstotek maščobe – to pa se bo zgodilo, če ste trenirali po svojem programu vadbe in jedli po predpisanem jedilniku.

V vsakem primeru mora vsaj pas oz. predel, kjer želite izgubiti največ maščobe, na dolgi rok 'padat', sicer gre gotovo za izgubo mišic.

  • Tehtnica pokaže isto kot prejšnjikrat, meritve obsegov pravijo nekaj centimetrov manj ...

Idealno! Najverjetneje ste zadržali svoje mišice ali pa celo minimalno povečali mišično maso in porabili oziroma 'pokurili' maščobo.

  • Tehtnica pokaže isto kot prejšnjikrat, meritve obsegov pa pravijo več kot prejšnjikrat ...

Značilno za stanje po dopustu ipd. Ali ste izgubili nekaj mišic in pridobili maščobo, kar se je zgodilo, če ste opustili vadbo in se verjetno tudi prehrane niste 'držali' po predpisanem jedilniku. Ali pa ste v vseh predelih, kjer se merite, pridobili mišice in so zaradi tega večji obsegi, izgubili pa ste še nekaj maščobe, zato teža ostaja enaka.

Ključen tu je trebuh, ki se praviloma ne sme večati. Če se je tudi ta povečal, gre verjetno za vsaj nekaj pridobljene maščobe!

Nasvet

Čeprav trenutno govorimo o spremljanju napredka s šiviljskim metrom, ga je smiselno spremljati na čim več različnih načinov. Tako kot vaš način življenja vpliva na sestavo telesa v smislu mišic in maščobe, vpliva tudi na rednost prebave, stopnjo energije, utrujenost čez dan, kakovost spanca, kondicijo in srčni utrip v mirovanju, pritisk, holesterol, odpornost imunskega sistema itd.

Če ste na začetku svoje poti in imate željo oziroma potrebo izgubiti več kot 10 ali 15 kilogramov, potem je za začetek nepomembno, kaj in kako hitro se premika navzdol oz. izboljšuje. Naj bo to številka na tehnici ali pa številka na merilnem traku – nepomembno je, za koliko se premika. Pomembno je, da se premika!

Barbara Novak, profesionalna osebna trenerka z ameriško licenco AFPAA