S temi triki v svoj urnik vključite raztezne vaje (ker jih vsi želimo preskočiti ...)

S temi triki v svoj urnik vključite raztezne vaje (ker jih vsi želimo preskočiti ...) (foto: Profimedia) Profimedia
29. 11. 2021

Ko vas zaradi sedenja boli hrbet, ko imate napet vrat, ko vas bolijo mišice še nekaj dni po telovadbi ... Raztezne vaje vedno pridejo prav in dobro bi bilo, če bi čisto vsak dan naredili vsaj eno. 

Pri športu si strokovnjaki in trenerji niso čisto soglasni, kdaj so raztezne vaje potrebne in kdaj ne, zato se o tem posvetujte s svojim trenerjem, ki vam je pripravil vadbeni načrt. 

Mi pa vam damo nekaj razlogov, da kakšno raztezno vajo naredite čez dan, ko imate nekaj minut časa. Tako lahko v hipu popravite razpoloženje in poskrbite za več energije. 

Triki, kako v vsak dan vključiti raztezne vaje: 

Opomnite se na vse dobre lastnosti

Raztezanje ima kar nekaj prednosti. Če vaje redno izvajate, lahko izboljšate fleksibilnost, pripravite telo na vadbo ali ga ohladite po njej, preprečite ali omilite bolečine v mišicah, sprostite um in telo ...

Kot rečeno, se o tem, ali se morate pred in po vadbi raztezati, posvetujte s trenerjem, vsekakor pa to lahko naredite čez dan, da prebudite telo in dobite nekaj sveže energije. 

Poslušajte svoje telo

Telo vam vedno sporoči, ko kaj ni prav, vendar mu morate znati prisluhniti. 

Pomislite: vas boli spodnji del hrbta, se težko prepognete, čutite mravljince v nogah? Imate še kakšne druge bolečine? Vse to je lahko znak, da vaše telo potrebuje malo pozornosti in ljubezni v obliki raztezanja. 

Namig: med večurnim sedenjem se vsako uro ustavite za trenutek in preverite, ali sedite vzravnano, za nekaj sekund se zazrite skozi okno in naredite 3 globoke vdihe. 

Ustvarite majhne navade

Govorimo o zares majhnih navadah, kot je na primer 2 minuti časa ali dve raztezni vaji.

Izberite nekaj vaj, lahko tudi samo eno, ki vam najbolj ustreza in jo naredite enkrat dnevno ali nekajkrat tedensko. To bo za začetek povsem dovolj. Ko bo vaja za vas že nekaj običajnega in avtomatskega, kar naredite vsako jutro ali za malico, dodajte še kakšno. 

Bistveno je, da si raztezanje kar se da poenostavite, da vam ne bo vzelo veliko časa. Kmalu boste hrepeneli po več - takrat bo čas za dodajanje navad. 

Pripomočki na vidnem mestu

Raztezate se lahko brez pripomočkov, če pa včasih radi uporabite elastiko, blok ali podlago za na tla, to postavite na vidno mesto. Vsakokrat, ko boste šli mimo, se boste opomnili, da si morate vzeti nekaj trenutkov zase. 

Namig: podlogo lahko raztegnete poleg postelje. Morda vas prepriča, da se razgibate zjutraj ali tik pred spanjem. Dovolj  je že 5 minut. 

Uporabite tehnologijo

Naj vam pametni telefon služi za nekaj dobrega. Na voljo imate veliko aplikacij, s katerimi lahko sledite napredku pri gibanju. Izberite kakšno, na kateri boste lahko odkljukali vaje in izpolnili dnevni cilj. To vas bo motiviralo, da ne obupate, preden ustvarite dobro navado. 

Poleg tega v aplikacijah lahko vidite veliko različnih vaj, ki se jih ne boste naveličali. Previdni bodite le na to, da jih boste vedno prilagodili svojim fizičnim sposobnostim.