To se zgodi vašemu telesu, ko si med treningi ne vzamete dneva za počitek

To se zgodi vašemu telesu, ko si med treningi ne vzamete dneva za počitek (foto: Profimedia) Profimedia
6. 8. 2018

Dopust je z vsakim dnevom bližje, tu so še pikniki in poroke prijateljev, na katerih želite sijati v novi tesni obleki. Zato si ne morete privoščiti, da bi kakšen dan izpustili telovadbo. Če razmišljate tako, boste telesu naredili več škode kot koristi.

Vaša zagnanost je vredna vseh pohval, vendar izpuščanje dni, ko bi morali počivati, ni zdravo za telo. Posledice so lahko fizične in psihične, nekateri pa temu pravijo sindrom preobremenjenosti. Kaj natanko se dogaja v vašem telesu, kadar si ne privoščite počitka?

Količina glikogena se zmanjša, zato se hitreje utrudite. Ta je namreč vir energije za vaše telo. Ko zaloge povsem izpraznite, je ne morete črpati od nikjer drugje. Zmanjšana raven glikogena prispeva tudi k manjšim odzivom laktata, kar pomeni, da se mišice utrudijo hitreje.

Količina kortikosteroidov (skupina steroidnih hormonov) se poveča. Znano je, da kortizon in kortizol (stresna hormona) preprečujeta uspešnost hujšanja in celo ohranjata telesno težo, namesto, da bi se ta zmanjševala. Visoke ravni omenjenih hormonov slabijo imunski sistem z zaviranjem reakcije limfocitov (ena od vrst belih krvničk) na antigene, zato se zdrave celice ne morejo boriti proti virusom in okužbam. Če pretiravate z vadbo, boste zato najverjetneje zboleli.

Srčni utrip ponori. Tako utrip v mirovanju kot hiter srčni utrip, ki ga dosežete med vadbo, se povečata. Tudi srce potrebuje počitek.

Vaš športni nastop trpi. Če v urnik treningov ne vključite dovolj počitka, se pri vadbi odrežete precej slabše. Ne bodite presenečeni, če ne morete narediti toliko ponovitev, kot običajno in razdaljo pretečete v daljšem času. Mišice si ne morejo odpočiti in se regenerirati, zato gre fizični nastop navzdol.

Izgubili boste mišično maso. Ko nenehno slabite in ne morete opravljati treningov kot najbolje  zmorete, upadle mišice niso nič presenetljivega. Če se trudite ravno zato, si omislite počitek.

Počutili se boste obupno. Utrujene mišice se ne morejo zaceliti, saj se vnamejo in zatečejo, ker ne dobijo zadostnega odmora. Občutek bo postal boleč in ne bo minil več dni. Občutite lahko tudi izčrpanost, ki se vleče daljše časovno obdobje, kar bo otežilo vaše vsakodnevne opravke.

Vaše misli se utrudijo. Fizična izčrpanost ni edina posledica pretiravanja. Pomanjkanje počitka vpliva tudi na mentalno zdravje. Spopadali se boste s pomanjkanjem motivacije in samozavesti, bolj boste napeti in pod stresom, kar je ravno obratno od tega, kar vam zmerno gibanje lahko ponudi.