Vam 5 minut telovadbe na dan res lahko koristi?

Vam 5 minut telovadbe na dan res lahko koristi? (foto: Profimedia) Profimedia
6. 3. 2019

Vam pogosto zmanjka časa za telovadbo in zato naredite le nekaj vaj na hitro? Nadaljujte z branjem! Razkrivamo, ali vam 5 minut telovadbe na dan v resnici lahko koristi in izboljša vaše zdravje ter okrepi telo.

Pri Uradu za preprečevanje bolezni in promocijo zdravja pravijo, da je lahko aerobna vadba, daljša od desetih minut, prav tako pomembna kot 150 minut zmerne ali 75 minut intenzivne aerobne vadbe, ki naj bi jo opravili vsak teden. To pa seveda ne pomeni, da krajša in intenzivnejša vadba ne pripomore k zdravju.

Prednosti redne vadbe vključujejo marsikaj,

  • od izgube telesne teže,
  • izboljšanega spanja in
  • povečane energije,
  • ohranjanje telesne pripravljenosti pa lahko izjemno pripomore tudi k samozavesti.

Zdaj pa raziskovalci ugotavljajo, da vam lahko celo krajša vadba pomaga ohraniti telesno pripravljenost.

Kaj natančno pravi znanost o 5-minutni vadbi

Pri raziskavi, ki so jo opravili na Univerzi v Utahu, so ugotovili, da lahko par krajših vadb dnevno pomembno pripomore k zdravju.

Že samo minuta, ki jo preživite v gibanju, ima lahko močan vpliv.

Pri ženskah, ki so v vsakdanje življenje vnesle krajšo intenzivnejšo vadbo, se je indeks telesne mase v primerjavi s kontrolno skupino rahlo zmanjšal. Podobni rezultati so bili tudi pri moških.

Energijska poraba med to kratko, a intenzivno vadbo, je pripomogla, da je bila teža omenjenih ženske četrt kilograma nižja kot pri tistih, ki niso telovadile. Pri moških in ženskah, ki so izvajali omenjene krajše vaje, pa se je tudi tveganje za prekomerno telesno težo zmanjšalo. Ključ se skriva v povečanju intenzitete vadbe, pri čemer njena dolžina ni tako pomembna.

Preberite: To se lahko zgodi, če naredite 10.000 korakov na dan

Izsledki druge raziskave, objavljene v reviji Obesity, pa so razkrili, da deljenje vadbe na krajše dele lahko pripomore k nadzorovanju apetita.

Ena skupina posameznikov s prekomerno telesno težo je vsak dan eno uro telovadila, v drugi skupini pa so dnevno izvajali po 12 petminutnih vaj. Na koncu sta imeli obe skupini v krvi podobno raven beljakovin.

V skupini, kjer so izvajali razdeljene vadbe, so bili posamezniki čez dan kar za 32 odstotkov siti kot tisti iz druge skupine, kar pomeni, da se je njihov občutek sitosti povečal z izvajanjem več petminutnih vaj.

Tako naredite!

Drži torej, da samo pet minut vadbe lahko pozitivno vpliva na vaše zdravje. Če pa še vedno niste prepričani, da je to dovolj ... 

Morda ste že slišali za Tabata trening?

Gre za štiriminutno visokointenzivno intervalno vadbo, ki je sestavljena iz

  • 20 sekund intenzivne vadbe in
  • 10 sekund počitka, kar osemkrat ponovimo.

Imenuje se po avtorju raziskave o intervalnem treningu, ki je bila objavljena leta 1996, njeni rezultati pa so pokazali, da lahko krajša intervalna vadba izjemno izboljša vaš anaerobni in aerobni sistem.

Preizkuiste jo. Vključite lahko, na primer, vaje, kot so vojaški poskoki, izpadni korak, plezalec, jumping jack, metanje medicinke ... Ali tek oz. sprinte.

Ko boste po 4 minutah zajeli sapo, se spet vprašajte, če vam lahko samo pet minut resnično požene kri po žilah.

Konec koncev pa je vsakršna aktivnost še vedno boljša kot nič, zato ne oklevajte.

Preizkusite tudi TA nekajminutni trening, ki ga delate v ritmu pesmi.

In preverite: 5 vaj pomlajevanja, ki bi jih morali izvajati vsak dan (VIDEO)