Zakaj pri daljših vadbah potrebujete sol?

Zakaj pri daljših vadbah potrebujete sol? (foto: Profimedia) Profimedia
6. 10. 2017

Zagotovo ste že slišali priporočila o hidraciji, predvsem daljših vadbah in ko so temperature višje. Malo manj znano pa je, da pri treningih, ki so daljši od 90 minut, potrebujete tudi sol.

»Človeško telo lahko primerjamo z veliko vrečo slane vode,« je razložil športni kardiolog John Higgins. Delovanje organizma je tesno povezano z razmerjem med vodo in soljo. Zakaj? Pojasnilo se skriva v kemiji. Sol ali natrij je eden od mnogih elektrolitov, ki se uporablja za nadomeščanje zalog organizma med intenzivno vadbo. Proces poteka nekako takole: ko popijete vodo, gre ta v želodec in se absorbira v črevesje. Da potešite žejo, potrebujete elektrolite, ki zadržijo tekočino in jo prenesejo do celic. Zato sta telesna temperatura in potenje pomembna dejavnika. Imejte v mislih, da ne izgubljate le tekočine, ampak tudi elektrolite.

Bolj kot vam je vroče, bolj se potite, saj telo skuša uravnati temperaturo telesa, zato posledično izgubite več soli. To je še posebej velik problem v sušnih podnebnih razmerah. Če se pogosto odpravite na daljšo vadbo, lahko dodatek soli vzamete s seboj v obliki tablet ali tablic, ki so lahke za prenašanje in shranjevanje.

Kako veste, da potrebujete sol oz. natrij?

Pomankanje natrija se kaže v obliki glavobolov, počasnejšega tempa in mišičnih krčev. Problem je v tem, da ne poznamo formule, ki bi v splošnem pokazala, koliko soli in vode bi morali zaužiti. To je odvisno od vsakega posameznika posebej.

Skrb za oboje je med treningi torej pomembno, na mešanico pa ne pozabite tudi pri okrevanju. Takoj po končani daljši vadbi namreč še vedno proizvajate pot, ki ga morate nadomestiti, da bi telo lahko delovalo normalno. Vendar bodite previdni in se posvetujte s športnim strokovnjakom ali zdravnikom, saj ljudje pogosto uživajo preveč soli, ali ob tem premalo pijejo.

Preberite tudi: