ZATO se ne morete znebiti celulita!

ZATO se ne morete znebiti celulita! (foto: Profimedia) Profimedia
11. 10. 2022

Se tudi vam zdi, da se nikakor ne morete znebiti celulita? Strokovnjaki pojasnjujejo, v čem je skrivnost. 

Celulit je pogost pojav predvsem pri ženski populaciji, ravno ženske pa se pri oblikovanju postave pogosto na vse načine trudijo, da bi se ga znebile. A žal odpravljanje celulita ni tako enostavno, kakor sprva mislite in povsem verjetno je, da ga ni možno odpraviti niti s čudežnimi kremami in pripomočki.

Vzrok za nastanek celulita so pojasnili strokovnjaki, ki stojijo za Instagram profilom lift2.learn.

Zakaj pride do celulita?

Da bi razumeli vzroke za pojav celulita, moramo razumeti najprej nekaj osnov o človeškem telesu.

Koža je v grobem sestavljena iz 3 plasti:

  • Zgornji vidni sloj imenovan povrhnjica;
  • srednji sloj imenovan usnjica in
  • najgloblji sloj - podkožje.

V podkožju se med drugim nahaja tudi maščobno tkivo, ki ga obdaja vezivno tkivo iz kolagena. Razporeditev vezivnega tkiva, ki obdaja maščobno tkivo, se med spoloma razlikuje. Vezivno tkivo pri moških poteka v "cik-cak" vzorcu, medtem ko pri ženskah poteka v vertikalni postavitvi.

Zaradi take postavitve vezivnega tkiva je podkožna maščoba v obliki grudic pri ženskah bolj vidna na površini. Poleg vezivnega tkiva z drugačnim vzorcem imajo moški tudi debelejšo povrhnico kot ženske in "celulit" zato pri njih ni tako opazen. Imajo pa ga lahko tudi oni.

Celulit v resnici ni nič drugega, kakor podkožna maščoba, pojasnjujejo strokovnjaki.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lift 2 Learn (@lift2.learn)

Kdaj je celulit najbolj izrazit?

Kadar pridobimo telesno maščobo, se maščobne celice povečajo, zaradi česar je celulit videti bolj izrazit kot sicer.⠀⠀

Na izrazitost celulita lahko vplivajo tudi določeni hormoni; prolaktin lahko denimo naredi celulit bolj viden na račun dodatnega zadrževanja vode v maščobnem tkivu.

Zakaj celulita ne moremo odpraviti?

Premaknimo se še na najpomembnejše vprašanje; zakaj celulita ne moremo odpraviti? Na profilu lift2.learn omenjajo obsežno raziskavo, v kateri so preučili kar 67 študij različnih načinov zdravljenja celulita, noben od načinov pa ni bil učinkovit.

Zakaj? Ker je celulit v resnici samo rezultat prekomernega odstotka telesne maščobe.

Možnosti za izboljšanje videza celulita se povečajo z izgubo telesne maščobe, vendar kljub zmanjšanju količine maščobnega tkiva, strukture vezivnega tkiva še vedno ostanejo takšne, kot so bile.⠀

Če si torej želite zmanjšati izrazitost svojega celulita, je priporočljiva ustrezna vadba za izgubljanje maščobe in ohranjanje mišične mase. Ne zapravljajte svojega časa in denarja za čarobne naprave in sredstva, temveč se raje posvetite ustreznemu življenjskemu slogu.