Ali limonina voda resnično spodbuja hujšanje? Voda s sokom limone iz telesa odplakne strupe, zmanjšuje apetit in izboljšuje prebavne procese

Ali limonina voda resnično spodbuja hujšanje? Voda s sokom limone iz telesa odplakne strupe, zmanjšuje apetit in izboljšuje prebavne procese (foto: Profimedia) Profimedia
11. 10. 2022

Voda z limono je priljubljen napitek za hujšanje. Toda, če je še niste poskusili, ali bi jo morali? Če želite shujšati, je morda vredno. Zagovorniki trdijo, da pijača iz telesa odplakne strupe, zmanjšuje apetit in izboljšuje prebavne procese v telesu na način, ki preprečuje absorpcijo maščob.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja. 

Tudi vi dan začnete s kozarcem tople vode z limono? Niste edini, tudi številni zvezdniki in strokovnjaki za dobro počutje ga uvrščajo med svoje jutranje napitke.

Kombinacija naj bi:

  • topila maščobe,
  • odpravljala akne,
  • spodbujala hujšanje in
  • odvajala toksine,

vendar ali ta preprost napitek resnično izpolnjuje pričakovanja?

Ne moremo zanikati, da je voda z limono okusna alternativa, kadar okus navadne vode ne ustreza. Poleg okusa pa se veliko govori tudi o tem, da je limonina voda koristna pri hujšanju (če je to vaš cilj). Da bi preverili, ali so te trditve resnične, smo se obrnili na nekaj vrhunskih strokovnjakov za prehrano, da bi pridobili njihovo strokovno znanje.

Limona je odličen sadež, saj vsebuje malo kalorij in veliko vitaminov. Raziskave so pokazale, da lahko dodajanje limone v prehrano izboljša prebavo, pospeši presnovo, vas obvaruje pred boleznimi in vam da prepotrebno energijo za začetek dneva. 

V nadaljevanju predstavljamo, nekaj resnic o limonini vodi z vidika hujšanja, hidracije in drugih koristi za zdravje ter celo zaščite zob. 

Voda z limono vam lahko pomaga ne le pri hujšanju, temveč tudi pri izboljšanju zdravja. Tukaj je le nekaj razlogov, zakaj je limonina voda koristna.

Hranilna vrednost limone

Kot smo že omenili, so limone polne vitaminov in imajo malo kalorij, zato so odlična izbira za izziv z limonino vodo. Splošno znano je, da je ta agrum eden najbogatejših virov vitamina C, kaj pa vam lahko še ponudi?

 Prednosti limonine vode

1. Pitje vode z limono vam pomaga ohranjati hidracijo

Če v vodo dodate malo limone, vas bo to spodbudilo, da boste čez dan spili več vode. To je velika zmaga, saj ustrezna hidracija podpira veliko različnih telesnih procesov, od uravnavanja temperature do zdravja mišic in še več. Če vam voda z limono pomaga ohranjati hidracijo, je to vsekakor dobro. 

Profimedia

2. Limonina voda vsebuje vitamin C

Vitamin C je pomemben antioksidant, ki ima številne koristi za zdravje, med drugim pomaga pri absorpciji železa iz hrane, podpira zdravje srca ter pomaga pri proizvodnji kolagena in obnovi kože. Če v vodo vključite limono, lahko povečate vnos tega pomembnega antioksidanta.

3. Limonina voda lahko podpira prebavo

Če pred obrokom ali med njim spijete kozarec limonine vode, lahko to pomaga telesu, da lažje prebavi hrano. Po ajurvedi, sestrski znanosti joge, kisel okus limone spodbuja sproščanje žolča pred obrokom. Poleg tega se s staranjem kislost želodca zmanjšuje, zato je lahko limonina voda koristna pomoč pri prebavi.

4. Tako kot številna druga živila rastlinskega izvora so tudi limone polne fitonutrientov

Fitonutrienti so močni antioksidanti, ki pomagajo ščititi telo pred boleznimi.

5. Limonina voda lahko zmanjša tveganje za nastanek ledvičnih kamnov

Limone, tako kot veliko drugega sadja, vsebujejo veliko citronske kisline in citrata, ki pa lahko pomagata preprečiti nastanek ledvičnih kamnov in celo razbijata kamne, če so se ti že začeli tvoriti. Strokovnjaki kot preventivni ukrep priporočajo vsak dan spiti štiri unče limoninega soka v dveh litrih vode. 

Profimedia

Neželeni učinki pitja limonine vode

Čeprav limonina voda običajno nima negativnih vplivov na zdravje, lahko pri nekaterih ljudeh prispeva k refluksu kisline. Drugi, na primer tisti z občutljivostjo na histamin, pa morda preprosto ne prenašajo citrusov.

Prevelike količine limonine vode so lahko problematične tudi za vaše zobe, saj lahko citronska kislina razjeda sklenino, ki ščiti zobe pred zobno gnilobo. Zdravje zob je največja slabost uživanja limon. Če limono razredčimo z dovolj vode in/ali med kozarci limonine vode uporabljamo navadno vodo, lahko s tem omejimo negativen vpliv limone na zdravje zob.

Ali limonina voda pomaga pri hujšanju?

Neradi smo prinašalci slabih novic, vendar limonina voda ne vsebuje nobenih posebnih sestavin, ki bi spodbujale hujšanje. Kljub temu je na splošno še vedno zdrava izbira pijače, zlasti če namesto bolj sladkih pijač, kot sta sok ali gazirana pijača, posežete po kozarcu limonine vode. Če zamenjate jutranjo navado pitja pomarančnega soka z limonino vodo, lahko to sčasoma pripomore k zmanjšanju telesne teže.

Če boste čez dan posegali po limonini vodi, boste morda ugotovili, da ne pijete več toliko visokokaloričnih in sladkih pijač. Poleg tega lahko pitje ustreznih količin vode spodbuja občutek sitosti, kar lahko zmanjša količino prigrizkov ali hrane med obroki.

Pri tem je treba upoštevati še en zelo pomemben dejavnik: številne koristi pitja limonine vode so povezane z uživanjem vode in hidracijo na splošno, ne le z limonino vodo. Limonina voda lahko spodbuja občutek sitosti pred obroki, je skoraj brez kalorij in lahko ugodno vpliva na presnovo - vse to lahko podpira zdravo telesno težo. Pomembno je poudariti, da te koristi niso značilne samo za vodo z limono, ampak veljajo tudi za uživanje navadne vode.

Profimedia

Kako vključiti limonino vodo v prehrano?

Na splošno strokovnjaki za prehrano priporočajo pitje limonine vode na način, ki vam ustreza, saj so telo in želje vsakega posameznika drugačne. Če vam voda z limono pomaga, da v dnevu zaužijete več vode, lahko vodo s sokom limone uživate brez slabe vesti. Prav tako pa ni razloga, da bi pili vodo z limono, če v njej ne uživate. Če vam torej sam okus vode s sokom limone preprosto ne gre po grlu, se vam s pitjem ni treba siliti, samo zato, ker ste slišali, da je dobra za vas.  

Preberite še:

3 jesenski napitki, ki si jih morate NUJNO pripraviti, če ne želite zboleti za vsakim prehladom

Priporočamo tudi:

Tropsko sadje, ki ga uživajte po večerji: Vsebuje čudežno sestavino, ki deluje proti zastajanju vode in napihnjenosti