Zelo pomembne lastnosti ljudi, ki znajo obdržati zdravo težo

Zelo pomembne lastnosti ljudi, ki znajo obdržati zdravo težo (foto: profimedia) profimedia
6. 11. 2021

Ljudje, ki nimajo težav s pridobivanjem teže, imajo nekatere pomembne lastnosti. Lahko najdete katero tudi pri sebi?

Poglejmo si, kaj je ključnega pomena, ko želite obdržati zdravo težo, ki ste jo težko prigarali: 

Razumeti razliko med "dobro" in "slabo" težo

Ljudje, ki se redno rekreirajo, poznajo razliko med odvečnimi kilogrami in povečanjem teže, ki nastane zaradi rasti mišic in utrjevanja telesa. To jim daje potrdilo, da delajo prav. 

Dovolj gibanja čez teden

Zavedajo se, da je potrebno za vzdrževanje teže dovolj gibanja, zato vedno poskrbijo, da so na urniku redno vadbe in prostočasne dejavnosti, ki pospešijo srčni utrip. Vsak dan si vzamejo vsaj 20 minut za rekreacijo v takšni ali drugačni obliki. 

Brez iluzije o uspehu

Ne zavedejo jih popolne slike teles na družbenih omrežjih, saj se zavedajo, da je večina slik računalniško obdelanih in predvsem tega, da ima vsak drugačno idealno težo. Teles ne moremo med seboj primerjati, niti ne izkušenj, ki so jih zaznamovale. 

Zajtrk, zajtrk, zajtrk

Ne bo se zgodilo, da oseba s svojo idealno težo preskoči zajtrk. Če je v naglici, si ga nese s seboj. Hranljiv zajtrk namreč prepreči prenajedanje in željo po nezdravih prigrizkih, saj nasiti za dlje časa. Poleg tega boste z najpomembnejšim obrokom sprejemali boljše odločitve glede prehrane čez dan. 

Zdrav odnos s tehtnico

Večja številka na tehtnici lahko pomeni, da se tehtate, ko ste ravno pojedli kosilo in vas tišči na stranišče ali da ste pridobili na teži, kar je del poti pri ohranjanju zdrave teže. Ljudem, ki skrbijo za svoje telo, to ne vzame poguma. Poiščejo razlog in ga skušajo odpraviti (če to ni npr. povečanje mišične mase), predvsem pa ne dovolijo, da tehtnica vodi njihov vsak dan. Tehtajo se enkrat mesečno, in to je povsem dovolj. 

Brez kompromisa pri sladkih pijačah

Sokov in gaziranih pijač ne boste našli v njihovem hladilniku, ponudili pa vam bodo vodo, limonado, sok iz pravkar iztisnjene pomaranče ... Tudi čaju in kavi ne dodajajo sladkorja. Tu pač ni kompromisa. 

V posteljo ob istem času

Slab spanec je povezan s stresom, ta pa s povečanjem teže. Tega se vsi, ki skrbijo za zdravo težo, zavedajo, zato se vedno v posteljo odpravijo ob približno istem času in skrbijo za urejen spalni ritem.