Zakaj bi moral vsak občasno stopiti iz območja udobja

Zakaj bi moral vsak občasno stopiti iz območja udobja (foto: Profimedia) Profimedia
5. 11. 2016

Občasno stopite tudi iz svojega območja udobja in ugotovite, kje so vaše meje.

Pomen funkcionalne vadbe

Funkcionalna vadba je zadnje čase pogosto uporabljena fraza v fitnes industriji. Vendar lahko prav pri vsakem, od vadečih do trenerjev, najdemo drugačno razlago, kaj naj bi ta pomenila.

In kaj je funkcionalna vadba? Lahko rečemo, da funkcionalno vadbo označujemo kot uporabo različnih kombinacij gibalnih sposobnosti v realnih situacijah. Ali drugače, počnemo tisto, kar je naš cilj.

Od cilja do rutine

Verjamem, da ste veseli, ko vam uspe doseči določeno število zgibov ali kak drug podoben cilj. Vendar kaj vam to prinaša v realnem življenju? Boste zaradi tega lažje premaknili zofo v dnevni sobi, ujeli avtobus, na katerega zamujate, sedeli med delom v pisarni, bolj uživali med raziskovanjem narave ...?

Veliko bolj udobno se počutimo v okolju oz. v telovadnici, kjer poznamo svoje sposobnosti in rekvizite, ki so v njej. Taka vadba na neki način preraste v rutino.

Kdaj pa ste bili nazadnje v dvomih pred samo vadbo in niste vedeli, ali vam bo uspelo ali pa vas je bilo mogoče celo strah med učenjem novih veščin? Učenje je veščina že samo po sebi. Bolj smo izpostavljeni procesu učenja, bolj smo pripravljeni na nadaljnje učenje. Prenos naučenih stvari iz telovadnice v realen svet je vse prej kot lahka naloga.

Zgibi vam bodo okrepili hrbet in roke, vendar zaradi tega ne bomo nujno boljši v plezanju. Vsake stvari nam vedno tudi ne bo uspelo narediti tehnično pravilno (npr. včasih bomo dvignili kakšno stvar nepravilno) in vprašanje je, ali nam bo to uspelo brez poškodb. Življenje nas vedno preseneča, zato situacije od nas zahtevajo kompromise.

Stopite iz območja udobja

Občasno stopite tudi iz svojega območja udobja in ugotovite, kje so vaše meje. Če ste tekač, se mogoče preizkusite v olimpijskih dvigih, če se ukvarjate z olimpijskimi dvigi, poskusite teči itd.

Poiščite različne situacije, s katerimi boste premikali svoje meje. Naučite se na primer salto nazaj, kjer bosta pred izziv postavljeni tako vaša koordinacija kot mentalna trdnost.

Uspešnosti ne smemo opredeliti kot eno samo dejanje, temveč se je zanjo treba truditi vse življenje.

Torej, če želimo napredovati in uživati življenje, poskrbimo, da se iskanje naših meja nikoli ne konča.

Dalibor Todorović, prof. šp. vzg.

Preberite še: 10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle