4 vaje s kolebnico za vzdržljivost in koordinacijo

4 vaje s kolebnico za vzdržljivost in koordinacijo (foto: Profimedia) Profimedia
10. 6. 2017

Če ste se s kolebnico igrali le kot otrok, je skrajni čas, da jo spet uvedete v svojo vadbeno rutino. Je eden izmed najbolj zapostavljenih kosov opreme, čeprav učinkovito izboljšuje vzdržljivost in koordinacijo. Začnite s temi štirimi vajami.

Pri skakanju s kolebnico sodelujejo vse mišice v telesu, vključno s srcem. Z vsakim skokom utrdite zgornji del telesa, roke in noge.

Ogrevanje

Najprej se ponovno spoznajte z osnovnim skokom, še posebej, če se ne spomnite, kdaj ste nazadnje skakali s kolebnico. Pri pravilni tehniki so noge na začetku skupaj, ramena potisnjena nazaj in roke spuščene ob straneh. Skačite tako, da boste pristali na prednjem delu stopala, pete naj se ne dotaknejo tal. Kolebnico vrtite z zapestji in ne komolci ter rameni. Če se utrudite, postavite ramena pred boke, boke čez kolena in kolena čez prste (nagnite se naprej). Ko to osvojite, začnite s prvo vajo. 60 sekund skačite s kolebnico, nato sledi 60 sekund planka. Naredite tri ponovitve.

kolebnica

Skoki »noter in ven«

Stojte vzravnano, noge naj bodo postavljene malo širše od bokov. Ko skočite, pristanite tako, da bodo noge čisto skupaj. Pri naslednjem skoku noge spet postavite narazen (širše od bokov). To se šteje kot ena ponovitev. Naredite jih še sedem.

Koordinacija

Cilj vaje je izboljšati prilagodljivost in ustvariti boljšo povezavo med telesom ter možgani. Kolebnico prepognite in iztegnite roke nad glavo. Nagnite se na levo stran in pazite, da bodo roke vedno vzravnane. Pri vsakem spustu stisnite mišice v nogah in trebuhu. Na vsaki strani naredite osem gibov in vse skupaj trikrat ponovite.

kolebnica

Stoječi trebušnjaki

Postavite se z nogami v širini ramen. Kolebnico prepognite tolikokrat, da bodo roke v širini ramen, ko jo boste dvignili v zrak. Potegnite narazen konca vrvi, da napnete mišice v rokah. Dvignite levo koleno in se s kolebnico dotaknite gležnja. Roke naj bodo ves čas ravne in koleno vedno v zraku. Naredite osem ponovitev in potem zamenjajte nogo.

Preberite tudi: