5 aktivnosti, ki jih lahko opravljate na prostem

5 aktivnosti, ki jih lahko opravljate na prostem (foto: profimedia) profimedia
12. 7. 2018

V toplih dneh narava kliče po preživljanju časa zunaj, kamor lahko preselite tudi vadbo. Kaj početi na prostem? Preverite nekaj aktivnosti, s katerimi vam poleti ne bo dolgčas.

Da o vadbi na prostem ne boste samo govorili, ampak jo tudi uresničili, naredite pester urnik aktivnosti, s katerimi se boste zabavali to poletje. Trening ni samo zaporedje vaj, ampak tudi uživanje v naravi in sprostitev od stresa.

Kaj lahko počnete zunaj?

  • Kolesarite

Kolesarite v službo in po opravkih, s kolesom se odpravite do prijatelja na skodelico kave. Kolesarjenje lahko izkoristite tudi kot trening. Začrtajte pot, po kateri se boste odpravili in pred tem preverite, v kakšnem stanju je vaše kolo. Če se ne spomnite, kdaj ste ga nazadnje peljali na servis, je sedaj skrajni trenutek za to. Upoštevajte svojo pripravljenost in za prvič izberite krajšo traso, ki jo boste zagotovo lahko prekolesarili. Ko boste napredovali, vsak mesec v svoje treninge dodajte nov vzpon in s tem zgradite moč ter samozavest. Najdite pobočja, ki se razlikujejo v višini in naklonu – kratka in strma, dolga z manj višinske razlike. Če ste omejeni na nekaj posameznih hribov, jih večkrat vključite v svojo vadbo.

  • Uživajte v hribih in gorah

Naša Slovenija skriva čudovite gorske kotičke, kjer lahko najdete svoj mir in se odklopite od stresa. Hoja v hrib bo krepila vaše mišice in tudi kondicijo. Izkoristite priložnost in se za vikend (in v drugih prostih dneh) odpravite na izlet, ki lahko nadomesti trening. Če še niste povsem prepričani, preverite dobre strani pohodništva, ki vas bodo takoj spodbudile za odhod v hribe.

https://www.aktivni.si/ostali-sporti/hoja-in-pohodnistvo/dobre-strani-pohodnistva-ki-vas-bodo-takoj-spodbudile-za-odhod-v-hribe/

Za ideje pa smo tudi poskrbeli:

Na Pršivec

Planina Vogar

Ob bregovih Kamniške Bistrice

Na Toško čelo

S Pokljuke na Uskovnico

  • Plavajte

Večina se plavanju v mrzlih mesecih ne posveča, zato izkoristite poletje. Ponovite tehnike in si vsaj enkrat tedensko privoščite skok v reko, jezero, morje, bazen … Tudi to je naporna vadba, pri kateri sodeluje celotno telo, pri tem pa ni važno, ali ste stari, mladi, pretežki, suhi, noseči, hitri, počasni … Sami prilagajate tempo in imate od aktivnosti korist. Za večjo motivacijo je tu še seznam kalorij, ki jih pokurite z določenim tipom plavanja.

  • Skačite s kolebnico

Skakanje s kolebnico je odlična kardio vadba, ki vas nič ne stane. Edini strošek, ki ga boste imeli, je nakup kolebnice. Aktivnost je najbolje izvajati zunaj, kjer s skakanjem ne boste motili drugih. Da bo vadba bolj učinkovita, ob tem izvajajte nizki, srednji in visoki skiping, lahko pa se lotite tudi tega treninga:

skakanje s kolebnico (2 min)

srednji skiping (1min)

skakanje s kolebnico (2 min)

izpadni korak (15 ponovitev)

skakanje s kolebnico (2 min)

sklece (15 ponovitev)

skakanje s kolebnico (2 min)

plank z dotikom rame (15 ponovitev)

skakanje s kolebnico (2 min)

Podrobnosti o vajah izveste tu: Vadba s kolebnico za več kondicije in boljšo pripravljenost.

  • Uporabite stopnice

Zagotovo v svoji okolici najdete več stopnic, ki jih lahko uporabite kot del vadbe. Služijo kot pripomoček za ogrevanje ali težje vaje. Za začetek se v hitrem tempu nekajkrat sprehodite gor in dol, nato pa preidite k tem vajam:

Visoki skiping

Kolena dvigajte visoko, hrbet naj bo raven, držite se rahlo naprej. Skočite na vsako stopnico in skušajte to storiti čim hitreje, a v pravilni tehniki. Roke izmenično delajo skupaj z nogami (nasprotna noga in nasprotna roka).

stopnice

Vozite samokolnico

Za to vajo boste potrebovali partnerja. Najprej bodite samokolnica, partner naj vas prime za noge. Zravnajte hrbet in se z rokami vzpnite po stopnicah. Ko vajo dvakrat ponovite, se zamenjajta.

stopnice

Poskoki

Tu uporabite svojo domišljijo. Skačite sonožno tako, da preskakujete po dve stopnici. Navzdol delajte poskoke iz gležnja, pri čemer so noge ves čas ravne (uporabljate samo stopala). Nato skačite z odrivanjem ene in druge noge, navzdol pa tako, da ob skoku pristanete v globokem počepu.

stopnice