Bi radi še bolj okrepili trebušne mišice? Vajo 'plank' začnite izvajati tako

Bi radi še bolj okrepili trebušne mišice? Vajo 'plank' začnite izvajati tako (foto: Profimedia) Profimedia
22. 2. 2022

Vaja ni bližnjica, a če se boste malce potrudili in jo izvajali tako, bo razlika očitna.

Vaja plank (deska) je postala tako popularna preprosto zato, ker je poskrbela, da so mišice jedra lahko opravljale svoje delo – te mišice med drugim skrbijo za stabilnost, pravilno telesno držo in varujejo hrbtenico pred poškodbami. In to so zelo dobri razlogi, da ji okrepimo.

S pravilnim izvajanjem vaje plank krepimo hrbtne mišice, trebušne mišice in ramena.

Vaja je sicer videti precej preprosta:

Vse, kar moramo storiti je, da telo ohranimo v ravni liniji z oporo na štirih točkah, na prstih stopal in na komolcih. To je ena različica vaje. Da lahko to storimo, moramo napeti tako rekoč vse mišice v telesu.

No, ko lahko enkrat v tem položaju zdržite minuto ali dve, pa je tu druga različica vaje plank:

Vaša naloga ostaja ista – z oporo na štirih točkah telo ohranite v ravni liniji od glave do pet. Komolci so v položaju pod rameni.

Profimedia
A namesto, da samo držite položaj, stisnite mišice zadnjice in hkrati močno vlecite komolce in stopala skupaj proti centru telesa (pri tem jih seveda ne premaknete v resnici, le močno napnete vse mišice).

Čutili boste, da mišice telesa veliko bolj delajo tako.

Vajo lahko izvajate tudi tako:

Postavite se v položaj za plank, držite pet sekund, kot ste to počeli običajno, nato začnite vleči komolce in stopala proti centru telesa. Tako 5 do 10 sekund. Sprostite in čez 5 sekund znova ponovite.  Tako naredite 4- do 5-krat.

Vaš običajen način držanja položaja se bo zdel precej lažji.

  • Pomembno:

Če je vaše jedro šibko, ste pravkar začeli telovaditi, če imate težave s križem ali če niste prepričani o pravilni izvedbi vaje, se o tem najprej posvetujte s strokovnjakom.  

Če se ne bojite izzivov, preizkusite tega: Izziv s počepi: 30 dni in 200 počepov!