Gibanje v starejši dobi? Vprašali smo osebno trenerko, ali je to dobra izbira ...

Gibanje v starejši dobi? Vprašali smo osebno trenerko, ali je to dobra izbira ... (foto: Tjaša Ferkov Babnik (Aktivni z mano)) Tjaša Ferkov Babnik (Aktivni z mano)
8. 2. 2022

Nikoli niste prestari, da bi si postavil drug cilj in sanjali nove sanje. Živeti polno, aktivno, gibalno, dosledno, neustavljivo. Učiti se vsak dan, vsako leto, z leti. Osebna trenerka Tjaša razlaga, zakaj je pomembno, da ostanemo aktivni tudi v pozni starosti. 

Se še vedno oklepate prepričanja, da gibanje ni za vsakogar? Npr. za poškodovane ljudi, tiste malo manj gibčne, pa vse, ki dolgo niso telovadili, posebno pa ne za starostnike. Osebna trenerka TJaša Ferkov Babnik razloži, zakaj je gibanje obvezno in seveda primerno za vse starosti! 

*Če se lotevate vadbe po poškodbi, z različnimi zdravstvenimi stanji ali pa že dolgo niste telovadili, se posvetujte z osebnim trenerjem. 

Z več, kot desetletnimi izkušnjami je vadba prilagojena in sestavljena tako, da jo vzljubite že v prvih minutah. Zadovoljstvo je garantirano.

Tjaša Ferkov Babnik (Aktivni z mano)

Starejši veliko razmišljajo o smislu življenja. Ko so bili mladi, so našli smisel življenja v delu in družini. Na stara leta pa se spopadajo z osamljenostjo in boleznimi. Ni potrebno, da je tako. A smo velikokrat prav mladi tisti, ki lahko prevzamemo dolžnost in poskrbimo za naše starejše do te mere, da jim predstavimo, na kakšen način je lahko življenje polno, zdravo in aktivno, tudi ko preidemo v zrela leta.

Preverite še druge Tjašine vsebine: 

Če starejši nimajo stika s srednjo in mlajšo generacijo, se njihovo življenje začne izgubljati v socialni praznini, to pa pomeni, da njihova starost ne more biti kakovostna. Zato morajo biti mlade in srednje generacije v osebnem stiku s starejšimi, da se lahko kakovostno razvijajo in starajo.

Ostati v gibanju in najti smisel v rekreaciji daje prav posebno moč. Človek se počuti boljše, je bolj močan, vitalen. Na vadbi se pokrbi, da je vadba prilagojena sposobnostim posameznika. Vedno se izkaže, da posamezniki zmorejo več, kot sami mislijo. Vsak majhen korak jim vlije dodatno motivacijo.

Tjaša Ferkov Babnik (Aktivni z mano)
Z vadbo se tudi pri starejših:
  • izboljša telesna drža,

  • bolečine v križu se omilijo, lahko tudi popolnoma izničijo,

  • izboljša se koordinacija in

  • predvsem občutijo višek pozitivne energije, ki jih spremlja vsak dan, če je aktivnost na urniku redno.

Življenska doba se daljša, zato je treba poskrbeti, da ostajamo sposobni čimdlje in lahko skrbimo zase brez zunanje pomoči. Ohranjajmo vrednost človeka, tudi ko je star, in dajmo vedeti, da je takšen za nas tudi pomemben. Mlajše generacije smo dolžne ozaveščati in skrbeti za možnost rekreacije tudi v zrelih letih. Naj ne bo spregledana.

KDO JE TJAŠA?

Osebna trenerka Tjaša vodi in skrbi za rekreacijo starejših že več, kot 11 let. Izkušnje so neprecenljive in rezultati so vredni omembe. Vadeči odpravijo težave in fizioterapija ni več nujna, zaradi družbe in druženja s svojo generacijo dobijo občutek pripadnosti oz. občutek, da so pomembni. Zavedati se je treba, da mariskdo na stara leta ostane sam. Ne znajde se več v okolju in enostavno izgubi ves smisel. To se lahko z aktivnostjo in drugimi dejavnostimi primernimi zanje popolnoma izniči. Moramo se zavedati, da se bistveno izboljša tudi mentalno in duševno stanje. 

Tjaša Ferkov Babnik (Aktivni z mano)

Avtor: Tjaša Ferkov Babnik