Nekaj minutna vadba, ki jo lahko opravite kar doma

Nekaj minutna vadba, ki jo lahko opravite kar doma (foto: profimedia) profimedia
8. 3. 2019

"Nimam časa", je pogost izgovor, ko bi se morali pripraviti na vadbo. Da bi se mu izognili v velikem loku, je tu preprosta nekaj minutna vadba, za katero ne potrebujete pripomočkov in jo lahko opravite kar doma. 

Umaknite pohištvo in pripravite podlogo. Vsako vajo izvajajte 30 sekund in takoj preidite na naslednjo. Set vaj večkrat ponovite in vmes naredite 1 minutni odmor. 

Skoki iz počepa 

Začnite s počepom. Razmaknite noge širše od bokov in se spustite proti tlom tako, da kolena ne sežejo čez prste na nogi in se pomikajo v smeri stopala. Iz počepa sonožno skočite tako visoko, kot zmorete in pristanite v počepu. 

pocep

Večkrat preverite, da tudi ob pristajanju naredite pravilen počep in zravnate hrbet. 

Sklece

Pri tej vaji imate 3 možnosti: 

1. Navadne (moške) sklece

Če ste dovolj fizično pripravljeni, da lahko izvajate pravilne sklece, se lotite kar teh. Hrbet naj bo ves čas zravnan, medenica obrnjena navzven, trebušne mišice napete. V komolcih se spustite do pravega kota in se dvignite v prvotni položaj. 

2. Ženske sklece

Če so navadne sklece pretežke, se lotite ženskih. Razen pokrčenih nog, vse ostane enako kot pri navadnih sklecah (raven hrbet, medenica obrnjena navzven, napete trebušne mišice).  

sklece

3. Navadne (moške) sklece na podlagi

Izvajajte navadne sklece (prva točka), le da se z rokami naslonite na podlago, na primer stol ali klop. 

Plezalec

Postavite se v položaj za visok plank (raven hrbet, napete trebušne mišice, medenica obrnjena navzven). Začnite tako, da nogi izmenično upogibate pod seboj (boki morajo biti ves čas pri miru). Ko osvojite gibanje, pospešite. 

plezalec

Skoki

Postavite se z nogami čisto skupaj in rokami ob telesu. Začnite skakati tako, da razširite noge in roke dvignite nad glavo. 

skoki

Kolesarjenje

Naslednja vaja so trebušnjaki, le da se pri dvigu z levim komolcem dotaknete desnega kolena in obratno. Bodite pozorni na to, da boste obračali tudi trebuh (in ne le približevali komolca. Ob izvajanju morate čutiti obe strani trebušnih mišic. 

kolesar

Delno zapiranje knjige

Lezite na hrbet in iztegnite roke za sabo. Ko ste pripravljeni, se z zgornji delom telesa dvignite navzgor, hkrati dvignite tudi eno nogo in se je skušajte dotakniti z nosom (naj bo blizu obraza, vendar toliko, kolikor vam dopušča gibčnost). Noge naj bodo čimbolj iztegnjene. 

zapiranje knjige

Preverite tudi: