Športni izziv: 50 sklec v enem mesecu (si upate sprejeti?)

Športni izziv: 50 sklec v enem mesecu (si upate sprejeti?) (foto: Profimedia) Profimedia
4. 2. 2023

Vam upada motivacija za vadbo? Popestrite rutino z izzivom! 

OPOZORILO: Vaje vedno izvajajte v skladu s svojimi zmožnostmi. 

Čas je za nov športni izziv! Tokrat bomo delali eno vajo, ki jo lahko naredite kjerkoli in zanjo ne potrebujete pripomočkov. 

Kako narediti pravilne sklece?

Najprej ugotovite, ali ste dovolj močni, da naredite navadno skleco. Lahko delate sklece na kolenih ali ob steni, stolu in drugi dvignjeni podlagi. Pomembno je le, da je vsaka skleca pravilno izvedena.

Pravilna skleca: 

Postavite se v položaj za visok plank: roke naj bodo natanko pod rameni, od glave do pet poteka ravna linija. Napnite trup, zadnjico in noge. Večkrat preverite, da je drža pravilna tudi med vajo.

Spustite se k tlom, tako da se jih s prsnim košem skoraj dotaknete. Pri tem naj bodo ramena, boki in gležnji v ravni liniji. 

Potisnite se nazaj in naredite naslednjo skleco. 

Kako bo potekal izziv? 

Vsak teden boste imeli po dnevih določeno, koliko sklec naredite in kdaj imate počitek. Pri vsakem tednu bodo tudi dodatna pojasnila. 

1. TEDEN

V prvem tednu boste počasi gradili od 5 do 10 sklec dnevno. To bo bolj ogrevanje, med katerim se boste lahko osredotočili na formo in izpilili vajo. Ne pozabite na dihanje! 

1. dan: 5 sklec

2. dan: 5 sklec

3. dan: počitek

4. dan: 5 sklec

5. dan: 10 sklec

6. dan: počitek

7. dan: 10 sklec

2. TEDEN

V drugem tednu se boste prebili iz 12 sklec do 15 sklec. Nikoli ne napredujte ekstremno hitro, saj slej ko prej ne boste morali slediti svojim ciljem. Tu so povsem dosegljivi in zadovoljni boste, ko jih boste dosegli. 

8. dan: počitek

9. dan: 12 sklec

10. dan: 12 sklec

11. dan: počitek

12. dan: 15 sklec

13. dan: 15 sklec

14. dan: počitek

Profimedia

3. TEDEN

Tokrat je razlika večja, vse tja do 32 sklec. To vas bo morda malce upočasnilo, v tretjem tednu je tudi za pričakovati, da bo padla motivacija. Vendar ne odnehajte! Če ne morete sklec narediti v enem kosu, si razdelite na več delov. Vedno poslušajte svoje telo. Vedno je bolje delati počasneje in v več delih kot odnehati. 

15. dan: 20 sklec

16. dan: 24 sklec

17. dan: počitek

18. dan: 25 sklec

19. dan: 30 sklec

20. dan: počitek

21. dan: 32 sklec

Profimedia

4. TEDEN

Skoraj je čas za finale! Po tem tednu sledita še dva dneva, v katerih boste dosegli končni cilj. Sklec se bo nabralo do 42 - to je že precej, zato delajte  po sklopih, ali del sklec zjutraj in del kasneje. Kot vam bo najlažje. Pomembno je, da ne odnehate. 

22. dan: 35 sklec

23. dan: 35 sklec

24. dan: počitek

25. dan: 38 sklec

26. dan: 40 sklec

27. dan: počitek

28. dan: 42 sklec

FINALE

Ste pripravljeni na končni cilj? Ne hitite, razdelite sklece na dva ali tri sklope, če ne zmorete v kosu, vsekakor pa se potrudite po svojih najboljših močeh. Zmorete več, kot si mislite! 

29. dan: 45 sklec

30. dan: 50 sklec