2 preprosta treninga za moč in več energije

2 preprosta treninga za moč in več energije (foto: Profimedia) Profimedia
23. 4. 2017

Napolnite telo z novo energijo in naredite dva preprosta treninga.

Hitra hoja

Če se težko spravite v fitnes, kjer se morate za vsako naslednjo napravo prerivati med prepotenimi telesi, predlagamo odličen kardio trening na prostem - hitra hoja.

Hoja je tako preprosta oblika rekreacije, da pristoji vsem življenjskim stilom, hkrati pa ima tudi ogromno pozitivnih učinkov na zdravje - dokazano znižuje krvni tlak, pospešuje presnovo, pomaga v boju proti stresu in izboljšuje spanec. Poleg tega boste s hojo porabili kar nekaj kalorij (v eni uri povprečen človek porabi nekje od 330 do 420 kalorij, s hitro hojo nekaj več), učvrstili mišice, izboljšali kondicijo in telo napolnili z novo energijo.

Hiter trening

Torej, ko boste naslednjič ostali brez energije ali ko vas bo pograbila (neutemeljena) lakota, se odpravite ven in naredite naslednji trening:

 • Pričnite z lahkotno hojo - hodite 3 minute. Nato naredite kratek premor, ki ga izkoristite za 1 minutno aktivno raztezanje.
 • Naslednji 2 minuti hodite z nekoliko hitrejšim tempom.
 • Pri hoji ves čas pazite na držo in uporabljajte roke. Vaša drža naj ne bo prisiljena in z rokami ob telesu. Osredotočite se tudi na trebušne mišice in mišice nog.
 • Po dveh minutah hitrejše hoje močno pospešite. Tako hodite 5 pet minut.
 • Po 5 minutah tempo zopet nekoliko upočasnite in v slednjem nadaljujte 3 minute.

Na koncu še 1 minuta raztezanja: stojte vzravnano, z desno nogo naredite kratek korak naprej, stopala so ravno na tleh in prsti usmerjeni naravnost. Pokrčite desno koleno, levo mora ostati vzravnano. Med raztezanjem morate v mečih leve noge čutiti napetost. Položaj zadržite 30 sekund, nato zamenjajte nogi in ponovite vajo.

Tako, 15 minut, pokurjene kalorije in boljša volja.

Večji izziv: hodite v hrib.

Preberite še: Terapevtske lastnosti planinarjenja

Trening za moč in več energije doma

Če pa vseeno raje ostanete v udobju svojega doma ... Vaja odlično krepi celotno telo. Ključno vlogo igra ravnotežje, zato bodo vaše mišice dodatno obremenjene, kar bo prineslo še boljši rezultat.

Začnite s 5-minutnim ogrevanjem. Nato naredite nasledno vajo:

 • Vaja z medicinsko žogoStojte vzravnano, stopala postavite v širino bokov. V rokah v višini prsi držite žogo. Uporabite lahko košarkarsko žogo (če ste začetnik) ali medicinko, težko od 1 do 3 kg oz. več, če ste dobro pripravljeni. Žogo držite tako, da so vaši komolci tesno ob telesu. Trebušne mišice močno napnite.
 • Nato z levo nogo naredite korak naprej za dolžino noge in se spustite tako nizko, da bo med stegnenico in golenjo kot 90 stopinj.  Več: izpadni korak.
 • Ko ste v položaju izpadnega koraka, iztegnite roke naprej in žogo spustite ob desni bok (leva noga, desni bok, desna noga, levi bok)

Naslednji korak je dvig zadnje noge in rok.

 • Postavite se v začetni položaj, torej tako, da bo vaš pogled usmerjen naravnost, nato pa se iz položaja izpadnega koraka odrinete navzgor in koleno zadnje nogo dvignite v višino bokov. Kot da bi hoteli stopiti na zelo visoko stopnico pred vami.
 • Hkrati z dvigom noge, dvignete žogo nad gavo. Poskusite lahko tudi z metom: potisnite žogo nad glavo, jo vrzite v zrak, ujemite in se zopet spustite v začetni položaj.
 • Zaključite z vzravnano stojo, stopali v širini bokov in žogo v višini prsi.

Iz tega položaja zopet naredite korak naprej, tokrat z desno nogo, in vse skupaj ponovite še v drugo stran.

Vajo izvajajte povezano in ves čas močno napenjajte trebušne mišice. Za začetek naredite 2 seriji z 10 do 12 ponovitvami z vsako nogo, kasneje s 15. Ko boste dovolj pripravljeni, dodajte še 2 seriji.

Nasvet: pri izvajanju vaje ne begajte s pogledom, pogled usmerite v neko točko pred vami, tako boste lažje kontrolirali ravnotežje. Pozorni bodite tudi na telesno držo. Zgornji del telesa mora biti ves čas vzravnan.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri