Zakaj bi tako moški kot ženske morali redno izvajati vaje za moč? (pevka P!nk ponosno pokazala svoje mišice)

Zakaj bi tako moški kot ženske morali redno izvajati vaje za moč? (pevka P!nk ponosno pokazala svoje mišice) (foto: profimedia) profimedia
23. 8. 2020

Tako ženske kot moški bi morali redno poprijeti za uteži ali uporabiti lastno telesno težo. Kako vam to pomaga in ali je strah žensk, da se bodo spremenile v Neverjetnega Hulka upravičen?

Vaj za moč, še posebej tistih z utežmi, se ženske pogosto bojijo, saj naj bi se jim hitro pojavile mišice, ki bi njihovo telo naredile bolj moško. Moški pa na trening moči radi pozabijo in namesto tega počnejo samo kardio aktivnosti. Zakaj ne eno ne drugo ni dobro? 

Ženske morajo izvajati vaje za moč, ker ...

... se predvsem ne bodo spremenile v Neverjetnega Hulka, ampak bo njihovo telo lepo oblikovano. 

Rast mišic vzpodbuja testosteron, moški hormon. Tudi žensko telo ga proizvaja, a bistveno manj. Poleg tega anatomska grajenost (zaradi genetskih razlik) ne dopušča, da bi ženske mišice krepile na enak način oziroma z isto hitrostjo kot moški.

Kaj pa ženske, ki jih gledate na tekmovanjih, na naslovnicah, jim morda sledite na družbenih omrežjih? Da so prišle do te točke, so morale vložiti veliko truda in trdega dela. Videz, ki so ga dosegle, je bil njihov eden in edini cilj, ki so mu posvetile ves svoj čas.

Moški morajo izvajati vaje za moč, ker ...

... je moč  pomembna preventiva pred poškodbami, saj zagotavlja večjo stabilnost sklepov, varuje pa tudi kosti. Zelo so pomembne mišice trupa, ki telesu omogočajo stabilnost in varujejo hrbtenico. Močno jedro vpliva na večjo splošno moč, hitrost, boljše ravnotežje in boljšo agilnost ter koordinacijo. 

Po drugi strani pa zanemarjanje ali neustrezna vadba globljega sloja mišic posledično pripelje do šibkosti mišic, kar lahko povzroči neobičajno obremenitev hrbtenice ali poškodbo.

Kaj ima z mišicami opraviti pevka Pink?

Slavno pevko tokrat postavljamo kot zgled predvsem ženskam, ki (še) niso povsem sprejele svojega telesa. Tu je dokaz, da so mišice lahko seksi tudi pri ženskah in da z utrjenim telesom lahko veliko bolj in brezskrbno uživajo. 

Ob sliki je zapisala: "Vedno sem se spraševala, zakaj mi je Bog dal tako močna stegna. Zato, ker je vedel, da jih bom uporabila."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I always wondered why God gave me thunder thighs. It’s cause he knew I’d use them. #throwingbuckets #strongismygoal #joyful #wakesurfgirl #somebodysponsormealready

A post shared by P!NK (@pink) on

V športu pa očitno rada uživa tudi družina pevke Pink. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Turn down for what

A post shared by P!NK (@pink) on